Publicus: a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka helytelennek tartja a közpénz magánalapítványokba szervezését

Publicus: a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka helytelennek tartja a közpénz magánalapítványokba szervezését

A Népszava felkérésére készített a Publicus Intézet felmérést, melyben azt kérdezték az emberektől, hogy helyesnek tartják-e a közvagyon magánalapítványokba áthelyezését, mellyel a kormány egy esetleges választási vereség esetén életben tudná tartani a NER-t. A Fidesz még áprilisban szavazta meg az állami közvagyon jelentős mértékű átkerülését a közérdekű vagyonkezelői alapítványokba. Mindez azt jelenti, hogy az állami vagyon alapítványi kézbe kerülésével elveszíti közpénz jellegét, tehát a több ezer milliárd forintnyi összegekről a Fidesz által kinevezett kurátorok dönthetnek.

Orbán szerint a kuratóriumok az államtól leválva valódi gazdái lesznek az egyetemeknek

Az egyetemektől azt várjuk, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek; az állam ehhez kész finanszírozást biztosítani, az intézmények saját fejlesztési tervei alapján - mondta Orbán Viktor, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közreműködésével tárgyalt, a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel az ITM épületében.

A felmérésben résztvevők 62 százaléka hallott róla, hogy a kormány alapítványokba szervezi ki a közvagyont, többségük szerint ezzel a Fidesz-KDNP a választási vereség lehetőségével is kalkulál. A Népszava azt írja, hogy az ellenzékiek közül a legtájékozottabbaknak a Momentum és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai bizonyultak, akik körében bő kilenctizedük hallott a kiszervezett már több ezer milliárdos közvagyonról.

Orbán Vikor az alapítványi formáról: így nem lesznek „internacionalista-globalista" emberek az egyetemek élén

Mint megírtuk, az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden átnyomta a " közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), mindez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis Az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható.

A felmérés nagy meglepetése azonban, hogy a teljes népesség háromnegyede, köztük a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka is helytelennek tartja, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon. Az ellenzékieknek csak 9 százaléka szerint pozitív a döntés. A válaszadók 58 százaléka, illetve a fideszesek harmada szerint a kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz, s ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette. Mellettük a kistelepüléseken élőknek is több mint fele hasonlóan vélekedik.

Megmutatjuk, kik képviselik a fideszes mélyállamot: hiába a kormányváltás, ha maradnak '22 után is

Az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden átnyomta a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), mindez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható.