Közpénzmilliók a milliárdosok borászatainak

Közpénzmilliók a milliárdosok borászatainak

Több millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak az ország leggazdagabb emberei, akiknek borászatuk is van. Az mfor.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány az ország szinte valamennyi borvidékének juttatott vissza nem térítendő támogatásaiból bőven kaptak a legvagyonosabbak is. 

Például Dunai György, a 27. leggazdagabb magyar százhektáros szőlős birtokához épülhetnek majd közpénzből szálláshelyek. A multimilliárdos üzletember két cégét is ott találjuk a Kisfaludy-pályázatok nyertesei között: a szekszárdi székhelyű Bodri Pincészet Kft. és a Vendégház-Csötönyi Kft. összesen 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. A két társaságban 45, illetve 50 százalékos tulajdonnal rendelkezik Dunai György.

A Bodri birtokon jelenleg 25 szobával, minden kényelmet biztosító vendégházakkal, luxusapartmanokkal, termálvizes kupolás római fürdővel, jakuzzival és szaunával várjuk a hozzánk érkező pihenni vágyókat. 2015-ben készült el két további vendégházunk. A Csötönyi Vendégház a Nagypince szomszédságában, míg a Baranya Vendégház egy kicsit feljebb, a szőlősorok között kínál pihenési lehetőséget. A bútorok, az ágyak több mint 200 éves restaurált történelmi darabok, míg a vendégházak négy csillagos felszereltségi szinttel, wifivel, klímával, LED TV-vel rendelkeznek, egész évben kellemes kikapcsolódást biztosítva a pihenni vágyóknak - olvasható a Bodri birtok bemutatkozása.

Dunai György főleg építőipari vállalkozásairól ismert: leginkább - a 2019-es adatok szerint a 3,4 milliárd forint forgalmú - Betonútépítő Zrt.-ről és a 39 milliárd forintos árbevételű EuroAszfalt Kft.-ről. A szőlészet-borászat irányába is terjeszkedett: a Bodri Pincészet Kft.-be már 2009-ben bevásárolt. Az agrotrend.hu írt arról, hogy a birtokhoz jelenleg több mint 140 hektár szőlőterület tartozik. A Bodri Pincészet borait szolgálják fel például a szintén a Dunai-család érdekeltségébe tartozó Duna Garden étterem és hotelben, amihez saját jachtkikötő tartozik. A visegrádi Thermal hotel is Dunai György családjának tulajdonában van.

A Kisfaludy-pályázat nyertesei között van még a balatonlellei Konyári-család vagy a balatonfüredi Figula pincészetet, amely stabilan 60-80 millió forint profittal zárt az elmúlt években, és most 9 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak. Az etyeki borvidéken borászkodó Rókusfalvy Pál cége pedig 7 millió forintot kapott az MTÜ-től. A rádiós és tévés műsorvezetőként ismert üzletember szívesen kampányolt korábban különböző fideszes rendezvényeken.

Nem ez az első eset, hogy pénzeső hullott a borászatokra. Korábban a napi.hu írta meg, hogy az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati forrásaiból a Zelna Kft. 294 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. A balatonfüredi borász cég Zettwitz Sándor tulajdona, aki a 77 Elektronika Kft. tulajdonosaként mintegy 30 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkezik.

A Kányaváry Borbirtok Kft. is borpanziót építhet Zalaszabaron, a cég Szabadics Zoltán nagyvállalkozó tulajdonában van, és szintén sikeresen pályázott az MTÜ-nél: 68 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el.

Az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zolán jelentette be, hogy lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. Az MFOR megírta, hogy például Simicska Lajoshoz hasonló nyolc millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő badacsonyi panziója is.