Kubatov Gábor "csendben dolgozott” az Országgyűlésben

Rétvári emelkedett a legtöbbet szólásra idén a parlamenti üléseken, csaknem 200 felszólalása volt, majdnem 11 órában. De még nála is hosszabban beszélt az LMP-s Schmuck Erzsébet, akinek 80 hozzászólása volt, és összesen 12 órán és 46 percen keresztül fejtette ki a véleményét. Rétvári és Schmuck után következik a szocialista Gúr Nándor 92 felszólalással, és a jobbikos Z. Kárpát Dániel 74 hozzászólással (összesen több mint hat órán keresztül tartott).

Orbán Viktor miniszterelnök 49 alkalommal szólalt meg az Országgyűlés ülésein ebben az évben, az esetek túlnyomó többségében ellenzéki azonnali kérdésekre válaszolt. Kétszer tartott beszámolót napirend előtt: a tavaszi ülésszak nyitónapján, és egy héttel később az európai uniós csúcsról adott tájékoztatást. A miniszterek közül Lázár János a legaktívabb, aki az elmúlt hónapokban 62 alkalommal kért és kapott szót, így összesen 2 órán és 46 percen keresztül beszélhetett.

A távozó Schiffer András és a Jobbik-frakcióból kizárt Novák Előd a lista első tizedében végzett. Az LMP leköszönő frakcióvezetője több mint 8 órán keresztül, a jobbikos politikust pedig hat és fél órán át beszélt az Országgyűlésben. Tóbiás József, az MSZP, illetve Vona Gábor, a Jobbik elnöke a középmezőnyben foglal helyet, mindketten kevesebb mint húsz alkalommal szólaltak fel.

A mostani ülésszakban 12 olyan képviselő volt, akik némák maradtak az Országgyűlés ülésein. Köztük az elmúlt évhez hasonlóan a fideszes Kubatov Gábor, vagy Kövér László, aki képviselőként egyszer sem kért szót, de házelnökként nem egyszer mennydörögte be a parlamentet.