Itt a rendelet a különadókról

Itt a rendelet a különadókról

Kedden délután jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, mely a korábban Varga Mihály által már bejelentett banki különadó mellett a kiskereskedelmi üzletekre vonatkozó különadóról szóló szabályokat is ismerteti.

A bankadó esetén semmi meglepetés nem ért minket, a pénzintézeteknek a korrigált mérlegfőösszeg 50 milliárd forintot meghaladó része után kell 0,19 százalék adót fizetni három részletben. A június, szeptember és december hónapok 10. napjáig megfizetett adót, melyből a kormány idén 55 milliárd forintra számít, a befizetett adót a pénzintézet öt év alatt visszakapja.

Újabb lufi pukkant ki: a bankadó sem plusz teher, csak előrehozott befizetés

A pénzintézeti szektor hozzájárulása a védekezéshez egy egyszeri befizetéssel fog megvalósulni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter mai tájékoztatóján. Ennek mértéke 0,19 százalék, így a költségvetésbe most 55 milliárd forint folyik be, ezt a bankoknak három részletben, június, szeptember és december hónap 10. napjáig kell befizetniük.

A multinacionális hipermarketláncok esetében a kormányzat visszanyúlt a 2010-es módszerhez: pontosan ugyanazokkal a sávhatárokkal és pontosan ugyanazokkal az adókulcsokkal operál, mint akkor. Vagyis az adó mértéke:

  • 500 millió forintos árbevételig 0 százalék,
  • 500 millió és 30 milliárd forint között 0,1 százalék,
  • 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék,
  • 100 milliárd forint fölött 2,5 százalék.

Az üzletláncoknak havonta kell adóelőleget számolni az utolsó, beszámolóval lezárt adóév éves forgalmának alapul vételével. Ebből az adónemből a kabinet 36 milliárd forintra számít.

Mindkét adórendelkezés május 1-jén lép hatályba.

Frissítés

Megkeresésünkre Vámos György, az áruházláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára jelezte, az OKSZ tagvállalkozásai a jogszabályi kötelezettségeiknek minden körülmények között eleget fognak tenni.

Jelenleg vizsgálják a kormányrendelet részleteit - tette hozzá.