Különös véletlen juttatta építési engedélyhez Matolcsyék alapítványát

Véletlenül nem sikerült hivatalosan szólni a szomszédoknak, hogy részeg turisták meg lakodalmas csoportok is helyet kapnak az épületben.

A lap szerint az MNB tulajdonában lévő Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány 2015-ben írta át a terveket. Az újabb elképzelés szerint óriási éttermet és mellé borozót is nyitnának a város idegenforgalmi központjában lévő épületben. Erről bizonyára szerettek volna tudni a szomszédok is, csakhogy a kormányhivatal aztán véletlenül rossz címre küldte a funkcióváltásról szóló építési engedélyt, ami így aztán szép csendben jogerőre emelkedett.

Az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa a Budai Várban a Mátyás-templommal szemben, a Szentháromság téren nyit doktori iskolát. Matolcsy György 2014-ben azzal érvelt a beruházás mellett, hogy „egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát” hoznának létre.

A gigászi összegbe kerülő, műemléki felújítást és modern átépítést ötvöző terveket azonban néhány héten-hónapon belül megváltoztatták. Az új koncepció szerint az iskola valójában csak a 3800 négyzetméteres épület felét kapja meg, a fennmaradó részbe vendéglátóipari egységek kerülnek. Erről azonban már nem adtak ki közleményt Matolcsyék és a szomszédokat sem értesítették, így nem volt lehetőségük, hogy jogorvoslati időszakon belül jelezzék kifogásaikat.

Az Index úgy tudja, hogy az állandó és elviselhetetlen építési zaj miatt a környéken élők számos panaszt tettek az önkormányzatnál. Az egyik ilyen akció során tudták meg a Tárnok utca lakói, hogy az építkezés végeztével sem lesz sok nyugalmuk. A csendes doktori szemináriumok mellett bortól megrészegült turisták hangoskodására és a gajdoló lakodalmas vendégseregre kell majd számítaniuk.

A bontási munkákat a kormányközelinek tartott Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. végezte. A felújítást pedig Orbán Viktor kedvenc polgármestere, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég fogja megvalósítani.

A Index információi szerint kormányhivatal I. kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztályát vezető Janotti Judit március 18-án egy e-mailben vallotta be, hogy annak idején véletlenül rossz címre küldte az engedélyt.

Az osztályvezető sajnálkozását fejezte ki a tévedés miatt, és a Tárnok utcai ház napokban tartott lakógyűlésén személyesen is elismerte, hogy hibázott. Ennek ellenére az önkormányzat nem fogja visszavonni a saját hibájából jogerőre emelkedett építési engedélyt. A jelek szerint úgy vannak vele: a mi hibánk, de az önök problémája. A lakók perelhetnek, ha akarnak. A lap úgy tudja, hogy eddig nem szeretnének elmenni.