Nemcsak a kutyaviadalok szervezőit, de a "nézőket" és a tenyésztőket is sokkal szigorúbban büntetnék

Nemcsak a kutyaviadalok szervezőit, de a "nézőket" és a tenyésztőket is sokkal szigorúbban büntetnék

Nem állunk le!!!

- olvasható a "Szurkolók az állatkínzás ellen" Facebook-csoport oldalán, miután közreműködtek a rendőrség akciójában, amely során elfogtak négy férfit, akiket tiltott kutyaviadalok szervezésével vádolnak.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy elfogás során a rendőrség és az állatvédők 51 harci célra tenyésztett kutyát mentettek meg, de az egyik kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett a néhány órával korábban megtartott kutyaviadalon, hogy végül elpusztult. A Szurkolók az állatkínzás ellen nevű csoport szombat este kapta a felkérést, hogy segítsenek a helyszínelésben, a befogásában és a bűnjelesítésben.

Nem volt kérdés megyünk-e, gondolkodás nélkül megindultunk. Több szervezet vett részt az akcióban, akikkel kölcsönös a bizalom, így őket kértük hogy jöjjenek velünk. A helyszínen a szakmai tudásra és rutinra feltétlen szükség volt, és a rendőrség is ebben bízott. Maximálisan korrektül és összehangoltan tudtunk együtt dolgozni a rendőrség munkatársaival a reggelig tartó akcióban

- írja közösségi oldalán az állatvédő csoport.

A rendőség közlése szerint a gyanúsítottak rendszeresen tartottak állatviadalokat egy Nagykőrös külterületén található tanyán. A házkutatások során a viadalra használt feszítőfákat, kutyák kiképzésére szolgáló futópadokat és mérlegeket találtak a nyomozók. 

Két domaházi gyanúsított éppen a tanyán megtartott kutyaviadalról tartott hazafelé gépkocsival, amikor Cegléd belterületén elfogták a rendőrök őket és az autóban megtalálták a friss sérülésekkel szenvedő  kutyát. A szervezésben részt vevő másik két gyanúsított közül az egyik nagykőrösi férfit a lakóhelyén, a másikat pedig egy közeli tanyán fogták el, ahová elrejtett két, szintén súlyosan megsérült kutyát.

Felmerült a kérdés azonban, hogy miért nem a közelben zajló kutyaviadalra csaptak le a rendőrök, akik így a vélhetően tetten érték volna a szervezőket és egyúttal elfoghatták volna a vélhetően nagy összegben fogadásokat kötő "nézőket" is, hiszen alapvetően miattuk szervezik ezeket a kutyaviadalokat. A rendőrséget levélben kérdeztük erről, de a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak bővebb információt. A gyanúsítottak egyébként szabadlábon védekezhetnek.

A magyar állatvédelmi törvények, elnézést a hasonlatért, de kutya fülét sem érnek

- mondta az Alfahírnek Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus elismerte az akcióban közreműködő állatvédők munkáját, de mint hangsúlyozta, ma az állatvédelmet sajnos nem az állam végzi, vagy támogatja, hanem civil szervezetek pénzt és időt ráfordítva állami segítség nélkül próbálnak fellépni az ilyen gyalázatos bűntettek ellen.

Kálló Gergely jelezte, a mostaninál sokkal szigorúbb törvényi szabályozás szükséges. Szerinte nemcsak az ilyen jellegű, vagy más vonatkozású állatkínzások ellen kellene a jelenleginél súlyosabb ítéleteket hozni, de legalább ilyen fontosnak nevezte, a hatósági szigort, a haszonszerzés céljából beltenyésztett állatokkal, illetve az éppen harci célra szaporított kutyákkal kereskedők ellen is.

Ha megnézzük a most megmentett kutyákat megállapítható, hogy kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Látszik, hogy ez beltenyészet volt, és kifejezetten azért szaporították őket, hogy magas haszonszerzés céljából, ilyen kutyaviadalokra küldhessék őket. A Jobbik ezt minősített tényezőnek tekintené és akár az alapbüntetés kétszeresét szabná ki a "tenyésztőre".  De ugyanez vonatkozna arra a "szaporítóra", aki 100 tacskót tartott 10 négyzetméteren lehetetlen körülmények között. Ha Európa legszigorúbb dohányzásellenes törvényét meg tudtuk alkotni, akkor úgy gondolom, hogy Európa legszigorúbb állatvédelmi törvényét is meg tudjuk alkotni. 

Kálló Gergely biztatónak nevezte, hogy Ovádi Péter fideszes képviselő személyében már miniszteri biztos foglalkozik az állatvédelemmel, de közölte, amennyiben a kormány nem egy nagyobb visszatartó erővel bíró tervezetet tesz le az asztalra, a Jobbik módosító indítványokat fog beterjeszteni a szigorúbb büntetési tételek megállapítása érdekében.