Állatok: 50 kutyát mentettek ki a nagykőrösi kutyaviadal-szervezőktől

kutyaviadal
A nagykőrösi kutyaviadal egyik áldozata
police.hu

A police.hu-n számolt be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) arról, hogy tiltott állatviadal szervezése bűntettének gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást két domaházi és két nagykőrösi férfi ellen.

A gyanúsítottak amerikai staffordshire terrier kutyák részvételével rendszeresen állatviadalokat szerveztek egy Nagykőrös külterülén található tanyán, amit közös akció keretében 2020. december 5-én sikerült felszámolni.

A két domaházi gyanúsított a viadalról hazafelé tartott gépkocsival, amikor Cegléd belterületén elfogták a rendőrök őket, az autóban pedig megtalálták a friss sérülésektől szenvedő kutyát. 

Az egyik nagykőrösi férfit a lakóhelyén, a másikat egy helybéli tanyán fogták el, ahová elrejtett kettő, szintén súlyosan megsérült négylábút.

A nagykőrösi kutyaviadal egyik áldozata
police.hu

Nagykőrös és Domaháza területén viadalra használt feszítőfák, kutyák kiképzésére szolgáló futópadokat és mérlegeket találtak a nyomozók. Emellett összesen 51, viadal céljára tenyésztett kutya lefoglalására és - civil szervezetek segítségével történő - biztonságba helyezésére került sor.

Az egyik kutya a viadalon szerzett súlyos sérülései következtében a sürgős állatorvosi beavatkozás ellenére elpusztult.

Szabó Rebeka: érezhető, hogy mennyire kevés, ha évi 45 millió forintot ad az állam állatvédelemre

A kormánypárti sajtó addig gúnyolódott a fővárosi állatvédelmi ombudsman kinevezésén, míg a kormány meg nem hozta ugyanezt a lépést egy miniszteri biztos személyében. A civilek pályázati támogatása tervben van, de ennek sem tesz jót, ha közben forrásokat vonnak el a fővárostól. A macskák ivartalanításának pedig nem csak az állatvédők, hanem az énekesmadarak is örülnének.