Szijjártó újabb csatáról beszél, Szlovákia tudomásul veszi a kvótaper ítéletét

Az Európai Bíróság döntése semmilyen szankciót vagy kötelezettséget nem von maga után.

Szijjártó Péter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: „az igazi csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy „a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit”.

A miniszter értékelése szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Véleménye szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, „a politika megerőszakolta az európai jogot”.

A döntés - az alapszerződésekkel ellentétesen - kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy „megvédjék az országot” - közölte Szijjártó Péter.

Az Európai Bíróság döntése nem érhette váratlanul a magyar kormányt, és bár ez még nem kötelezi Magyarországot arra, hogy migránsokat fogadjon be (ezt Szijjártó Péter is elismerte a sajtótájákoztatóján), vélhetően erre a Brüsszel-ellenes retorikára fogják felfűzni Orbánék a kampányukat is az országgyűlési választásokig.

A szlovák diplomácia érdekkülönbözőségét jelzi, hogy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az Európai Bíróság döntése kapcsán kijelentette:

a szlovák kormány tudomásul veszi, tiszteletben tartja, részleteiben áttanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, s ezt követően foglal állást.

A szlovák diplomácia vezetője magyar kollégájával szemben lényegre törőbben fogalmazott, amikor arról is tájékoztatást adott, hogy a kvótaperben hozott döntésből Szlovákia számára semmilyen szankció és semmilyen új kötelezettség nem keletkezik, ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy Pozsony ne fogadná el a luxemburgi bíróság döntését.

Miroslav Lajcák megismételte a pozsonyi kormány korábban többször hangoztatott álláspontját a kvóták működésképtelenségéről, majd hozzáfűzte: a további lépésekről a kormánynak kell döntést hoznia.

"A kvótákkal kapcsolatos álláspontunk olyan politikai álláspont, amelyben osztozik az egész politikai színtér, és a lakosság is támogatja. Ráadásul az elmúlt két év választ adott arra a kérdésre is, hogy működnek-e a kvóták vagy sem"

- idézte a szlovák külügyminiszter szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szintén megerősítette: Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését. Ugyanakkor azt hozzátette: a kormány nem változtat eddigi álláspontján, és tovább munkálkodik majd azon, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet.

A szlovák kormányfő arról is beszélt, hogy a luxembourgi bíróság döntése valójában "nem hozott új minőséget" a kvóták megítélésébe, csak azt mutatta meg, hogy a bíróság másképpen látja azt a döntéshozatali mechanizmust, amelyet Szlovákia a most elutasított keresetben megtámadott.

Fico hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is elutasítja a kötelező kvóták rendszerét. Majd megjegyezte:

a bíróság döntése alapján a kötelező kvótákról hozott döntés érvényben marad, de szeptember 26-án lejár.