Az új Langya vírus is Kínából indul

Az új Langya vírus is Kínából indul

A vírus tünetei hasonlóak, mint a Covid vagy az influenza esetében, ugyanis a Langya vírus - amely állítólag állatról terjed emberre - olyan tüneteket okoz, mint a láz, a fáradtság, a köhögés, az étvágytalanság és az izomfájdalmak.

A The Guardian írása alapján új Langya henipavírust (LayV) először Kína, Shandong és Henan északkeleti tartományában mutatták ki 2018 végén, de hivatalosan csak a múlt héten azonosították.

A tajvani egészségügyi hatóság jelenleg is figyelemmel kíséri a terjedést. A kutatók vadon élő állatokat teszteltek, és 262 cickány több mint negyedében LayV vírus RNS-t találtak.

Ez a megállapítás arra utal, hogy a cickány természetes tározó lehet. A vírust a házikecskék 2%-ánál és a kutyák 5%-ánál is kimutatták

- írták tanulmányukban a tajvani kutatók.

A szakemberek szerint a legtöbb, 35 eset gazdálkodóknál volt és a fertőzöttek között gyári dolgozók is voltak.

Kilenc, 15 közeli családtaggal rendelkező beteg kapcsolatfelvétele nem mutatott ki közeli érintkezésből származó LayV átvitelt, de a mintánk túl kicsi volt ahhoz, hogy meghatározzuk az emberről emberre terjedés állapotát

- állapították meg.

A tudósok megszekvenálták a LayV genomot, és megállapították, hogy az egy henipavírus, a zoonózisos RNS-vírusok kategóriája, amely magában foglalja a Hendra vírust és a Nipah vírust is. A Hendra vírus - amely lovakat és embereket érint és Ausztráliából származik - és a Nipah vírus - amely Délkelet-Ázsiában járványkitöréseket okozott - egyaránt magas halálozási arányt okoz.

A fertőző betegségek szakértői régóta figyelmeztetnek arra, hogy az éghajlati válság és a természet pusztítása növeli annak a kockázatát, hogy a vírusok állatról emberre terjedjenek, az úgynevezett „zoonózisok átterjedéseként”.