Lavrov: "Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére"

Lavrov: "Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére"

A gázai konfliktusról szólalt meg az orosz külügyér, aki bírálta az izraeli kormányfőt. Lehetetlennek tartja teljesen elpusztítani a Hamászt, ahogy Netanjahu gondolja.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász palesztin szervezet teljes megsemmisítését tartja a Gázai övezetbeli tűzszünet egyik legfontosabb előfeltételének, de ez a feladat irreális - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki malajziai látogatását követően nyilatkozott újságíróknak.

Vlagyimir Putyin miniszterének szavait vasárnap idézte az orosz TASZSZ hírügynökség. Lavrov kifejtette:

"Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu a tűzszüneti felhívásokra azt válaszolta, addig nem hagyja abba (a támadásokat), amíg teljesen el nem pusztítja a Hamászt.

Véleményem szerint - és ezt az álláspontot sok kollégám is osztja - irreális feladat teljesen elpusztítani egy létező szervezetet, amely elegendő lehetőséggel és támogatással rendelkezik, többek között a muzulmán világban is" - tette hozzá Lavrov.

Az orosz külügyi tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országok új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni, amelyek az erőszak fokozatos megszüntetését irányozzák elő, "tekintettel arra, hogy Izrael elutasítja az azonnali tűzszünetet" - jelezte.

Emlékeztetett, egyes arab országok, Egyiptom, Katar közösen az amerikaiakkal, valamint az izraeliekkel folytatnak találkozókat.

A palesztinok sincsenek kizárva a folyamatból, mely végső soron a sorsukat hivatott meghatározni. Ebben a helyzetben Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását

- hangsúlyozta Szergej Lavrov.

(Címlapkép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és Oroszország külügyminiszteri találkozóján a laoszi fővárosban, Vientiánban 2024. július 26-án. MTI/AP/Szakcsaj Lalit)