Lefizették a menekülteket szállító hajó legénységét?

Indonézia azt állítja, ausztrál tisztségviselők pénzzel vették rá egy hajó legénységét, hogy térjenek vissza indonéz felségvizekre.

Az Indonézia keleti részén található Nusa Tengara Timur tartomány rendőrsége közölte, hogy a szóban forgó hajó kapitánya és a legénység további öt tagja – elmondásuk szerint – fejenként 5 ezer dollárt (közel 1,4 millió forintot) kapott, miután feltartóztatta őket egy ausztrál hadihajó és a pénzért cserébe visszafordulásukat kérte.
 
A lefizetett hajósokat a Rote nevű indonéziai szigeten vették őrizetbe. A rendőrség közlése szerint a hajó 65 migránst szállított, elsősorban Srí Lanka-i és bangladesi származású embereket.
 
Arrmanatha Nasir indonéziai külügyi szóvivő azt mondta, a kormányt aggasztják a történtek. Hangsúlyozta, ha Ausztráliában valóban létezik ilyen gyakorlat, az csak fokozza az emberkereskedelmet. Az indonéziai hatóságokat az utóbbi időben komoly kihívás elé állította az elsősorban Bangladesből és Mianmarból érkező menekültáradat.
 
Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter azt mondta, tárcája nem kommentál folyamatban lévő ügyeket. Ausztrália visszafordítja és nem engedi letelepedni a hajóval partjaira érkező menekülteket.