Így számolt be az adóforintjainkból élő Fidesz-média a lehallgatási botrányról

Így számolt be az adóforintjainkból élő Fidesz-média a lehallgatási botrányról
Sehogy…

A Fidesz által kézivezérelt média (beleértve a közvetlenül mindannyiunk adóforintjaiból működő közmédiát is) egyetlen sort sem írt a vasárnap délután kirobbant lehallgatási botrányról. Mint arról lapunk is beszámolt, az izraeli NSO nevű kibercég által kifejlesztett Pegasus nevű kémprogrammal kormánykritikus üzletembereket, újságírókat, közéleti szereplőket figyeltek meg.

Titkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is, derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

Az NSO a Die Zeitnak elismerte,

Magyarország valóban az ügyfelük.

A botrány miatt a Stummer János jobbikos képviselő vezette Nemzetbiztonsági Bizottság jelezte, összehívják a testületet, ahol tételes válaszokat kívánnak kapni a cikk minden felvetésére.

Amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni

– közölte Stummer.

Stummer János: Kezdeményezzük a Nemzetbizontsági bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Direkt36 oknyomozó újságcikke szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke erre reagálva közösségi média oldalán azt írta, amennyiben a fentiek bebizonyosodnak, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat közvetkezmények nélkül.

A Magyar Távirati Irodának – elvileg – minden, a Parlament munkáját érintő hírről be kellene számolni, ám ez eddig nem történt meg. (Az ellenzék által kiadott közleményt közzétették, de hírként nem dolgozták fel.)

Közben – mint az nemzetközi lapszemlénkből kiderül – a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik a botránnyal.

Az Orbán-kormány lehallgatási botrányától hangos a nemzetközi sajtó

Ahogy korábban írtunk róla, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is. A kutatás során olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.