Beismerés: Lehel László tényleg levelet írt Észak-Koreának

Persze, ő senkiről sem jelentett.

Elismerte Lehel László a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet magát ideiglenesen felfüggesztő elnök-igazgatója, hogy levelet írt egy észak-koreai nagykövetségnek, de tagadta, hogy abban feljelentette volna Lukács Csabát, a Magyar Nemzet munkatársát.

Lehel szerint ő csak egyszer küldött levelet a követségre egy segélyszállítmány ügyében:

"Ha van levél, az egy vízumkérő levél."

Az evangélikus lelkész ugyanakkor arról is beszélt, hogy bepereli a Magyar Nemzetet, mert úgy véli, hazudtak vele kapcsolatban.

Lehel László beismerte: együttműködött a kommunista állambiztonsággal

A "Filozófus" fedőnéven beszervezett Lehel az interjúban így mesélt arról, hogyan kezdődött a III/III. főcsoportfőnökséggel folytatott együttműködése:"Baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek, mert állításuk szerint felfigyeltek arra az aktív és értékes munkára, amit a rám bízott evangélikus gyülekezetben végeztem. Arra kértek, hogy támogassam a Belügyminisztérium munkáját."

III/III-as múltja ellenére Lehel László visszatérne a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet élére, amennyiben a szervezet felügyelőbizottsága másodszorra is bizalmat szavaz neki. Lehel László elmondta: munkatársai kiállnak mellette, és úgy érzi, bizalmuk töretlen iránta. Beszervezésének körülményeiről ugyanakkor szemérmesen hallgatott:

"A nagy nyilvánosság előtt ebben a kérdésben nem kívánok tovább menni"

- jelentette ki, hozzátéve, hogy részletes interjút adott a Kötőszó blognak, amelyben elismerte, a rendszerváltás előtt együttműködött a kommunista állambiztonsággal. Mint mondta, ügyét az evangélikus egyház tényfeltáró bizottsága vizsgálja.

Az állami pénzekkel és médiahátszéllel megtámogatott segélyszervezet vezetője az interjúben egy bravúros mentéssel igyekezett eloszlatni a gyanút, miszerint kenyéradó gazdái és védelmezői nagyon is tudtak korábbi tevékenységéről, sőt, épp ezért lehetett magas pozícióban, és azt állította: Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó a sajtóból értesült az ő bűnös múltjáról.

A tevékenységét ideiglenesen felfüggesztő elnök egyelőre nem látta jelét annak – de nem is zárta ki az RTL-nek –, hogy az ökumenikus segélyszervezet szponzorai közül bármelyik is visszavonná támogatását.

Úgy vélte, a támogatók nem az ügynökmúltat, hanem a segélyszervezet munkáját tekintik mérvadónak. Ha ez tényleg így van, akkor az elég szomorú, tekintettel arra, hogy Lehel László esetében a múlt a jelenben is eleven szerepet játszhat.

Miért bízta a szavakban antikommunista Fidesz kedvenc szeretetszolgálatát egy kommunista ügynökre?

A Jobbik egyedüli pártként mindent megtesz azért, hogy akár 27 év elteltével is érdemben zárja le a kommunista állambiztonsági múlt kérdését, ezért levélben vonják kérdőre az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Lehel László ügynökmúltjával kapcsolatban, továbbá a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottságban is napirendre vetetnék az ügyet - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője.