Lengyel-magyar nem jó barát: Orbán lázálmaival újabb botrányt robbantott ki

Lengyel-magyar nem jó barát: Orbán lázálmaival újabb botrányt robbantott ki

A magyar miniszterelnök minden eddiginél élésebben állt bele Lengyelországba tusnádfürdői beszédében, amit aztán a lengyelek sem hagyhattak szó nélkül.

Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban – mondta Orbán Viktor tusnádfürdői performanszára reagálva Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes. A Népszava emlékeztet, a magyar kormányfő szombati beszédében képmutatónak nevezte a jelenlegi lengyel kormány politikáját:

A „legszemforgatóbb, a legálságosabb” politikájuk a lengyeleknek van, akik kritizálnak minket az Oroszországgal való kapcsolataink miatt, miközben ők közvetítőkön keresztül üzletelnek Oroszországgal

– mondta Orbán. Nem csak Lengyelország kapta az ívet, közvetve Németországot, Franciaországot és az egész Európai Uniót bírálta. Beszéde legfőbb mondanivalója az volt, hogy hanyatlik és vesztébe rohan a Nyugat, míg az Unió elhibázott döntéseivel, a migrációval erőltetett népességcserével veszélybe sodorja a nemzetállamokat.

Szerinte ugyanis

összeomlott a kontinensnek irányt mutató Párizs–Berlin-tengely, helyettük London, Kijev, a balti és a skandináv államok, de leginkább Lengyelország lett az amerikaiak kiszolgálója.

A lengyel válasz nem késett sokáig. Orbán tusnádfürdői beszédére reagálva Władysław Teofil Bartoszewski a következőket mondta:

Mi nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.

Természetesen Szijjártó Péter külügyminiszter sem állhatta meg, hogy beleavatkozzon: Facebook-posztjában azt írta, ha „jól megnézzük” az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is. Kollégája, Bartoszewski ezek után tett fel egy, Orbán ámokfutását és az európai közösség jövőjét tekintve nagyon is helyénvaló kérdést:

Nem igazán értem, hogy Magyarország miért akar tagja maradni olyan szervezeteknek, amelyeket annyira nem szeret, és amelyek állítólag rosszul bánnak vele. Miért nem hoz létre Orbán egy uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú autoriter állammal?

Az más kérdés, hogy ezzel hazánk milyen helyzetbe kerülne, és mennyire (nem) érdekli ez a keleti diktátorokkal cimboráló, saját szerepét túlbecsülő magyar miniszterelnököt. Nem véletlenül nyilatkozott úgy Bartoszewski, hogy

amit a magyar kormány tesz, az jelenleg mindenképpen EU-ellenes, ukrán- és lengyelellenes politika.

A lengyel politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor jelenleg blokkolja azt az EU-tól Lengyelországnak járó kétmilliárd zlotyt, amely Ukrajnának átadott lengyel katonai szállítmányok megtérítésére szolgál, és azt mondja, hogy továbbra is blokkolni fogja.

„Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi beszédében sokat beszélt az Amerikai Egyesült Államokról, ugyanakkor – nem sokkal Vlagyimir Putyinnal való találkozás után – a Kreml összeesküvés-elméleteit is terjesztette az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Aligha ez az, amit egy szövetségestől várunk”

– reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövete Orbán beszédére a közösségi médiában. David Pressman korábban arról beszélt, hogy bár a magyar kormány folyamatosan külföldi (amerikai) befolyásolást vizionál az ország belügyeibe, addig a miniszterelnök és köre minden adandó alkalommal elmondják, hogy kit szeretnének az USA új elnökének. Orbán Viktor ténykedését már jó ideje ferde szemmel nézik a "szövetségesek", amit láthatóan egy kicsit sem zavarja Orbán Viktort. Sőt. Hogy közben Magyarország hogyan esik darabokra, az már rég nem számít.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Veres Nándor)