Lesz-e ötpárti egyeztetés Kiss László állami kitüntetésének visszavonásáról?

A Jobbik azt szeretné elérni, hogy Kiss László állami kitüntetését visszavonják.

Minderről Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, egyben emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik egyedüli pártként követelte a botrány kirobbanásakor Kiss László lemondását, mert

„úgy gondoljuk, hogy a nemzeti csapat szövetségi kapitányának nemcsak szakmai szempontoknak, de morális feltételeknek is meg kell felelnie”.

Hiszen ő a nemzet képviselője a világversenyeken, indokolta Dúró Dóra.

Az Országgyűlés kultúráért és oktatásért is felelős bizottságának jobbikos elnöke felidézte: a botrány kitörése után csak súlyosbodott a helyzet, hiszen újabb vélt bűncselekményekre derült fény, miközben kiderült az is, hogy Kiss László hazugságokkal próbálta eltussolni az 55 évvel ezelőtti erőszakot. (Emlékezetes, néhány újságíró kényszeredetten védte Kisst, igyekezetükben egészen odáig elmentek, hogy az áldozatot könnyűvérűnek titulálták, illetve a halálhírét is keltették).

Korábban Lázár János kancelláriaminiszter is elismerte, hogy az állami kitüntetések visszavonásának törvényi feltételrendszere még megalkotásra vár, Dúró Dóra és Szilágyi György ezért nyújtatta be az erre vonatkozó törvénymódosítót, amely megteremtené a lehetőséget, miközben a részletek kidolgozását a kormány hatáskörébe utalná.

A jobbikos törvénymódosítást azonban a Kulturális bizottság fideszes többsége lesöpörte az asztalról, ezért kezdeményezünk most ötpárti egyeztetést a kérdésben – mondta el Dúró Dóra.

A legerősebb ellenzéki párt emellett szükségesnek tartja, hogy egy adatbázis készüljön a szexuális bűncselekmények elkövetőiről, mert a szülőknek joguk van tudni, akár az uszodában, akár más közösségben, hogy kik azok, akik gyerekekkel is foglalkoznak, de korábban ilyen jellegű bűncselekményben is részt vettek.

A Jobbik jogi álláspontja szerint az Alaptörvény módosítására is szükség van annak érdekében, hogy ezt a listát nyilvánosságra tudjuk hozni.

„Kiss László nevének ebben az adatbázisban, nem pedig az államilag kitüntettek listáján lenne a helye”

- szögezte le a politikus.