A Rogán Antalhoz köthető ügyvédi iroda minden kötvényt vásárló kínai után másfél milliót kap

A Magyar Nemzet birtokába került egy olyan szerződés, amelyet egy kínai állampolgár kötött egy letelepedési kötvényeket forgalmazó, offshore céggel. Ebből a dokumentumból kiderült, hogy Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez köthető ügyvédi iroda ötezer eurót, azaz másfél millió forintot kap minden egyes letelepedni szándékozó kínai ügyféltől.

A polgári lap emlékeztetett arra, hogy Kosik Kristóf ügyvéd többször járt el Rogán Antalnak, valamint Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának a megbízásából, sőt úgy tudni, ő írta a letelepedésikötvény-programot lehetővé tevő jogszabály módosítását is 2012-ben.

Természetesen Rogán Antal is ott volt a biznisz bölcsőjénél. A propagandaminiszter volt az, aki 2013-ban a Gazdasági bizottságot vezetőjeként a kínai állampolgároknak való kötvényértékesítésre egy kajmán-szigeteki cég, a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) adott engedélyt. Az ügyfelekkel mégsem ez a cég, hanem a Hongkongban bejegyzett, hasonló nevű vállalkozás, a Hungary State Special Debt Management szerződik.

Rogán akkor úgy nyilatkozott, hogy a cég tulajdonosa Boros Attila és Lian Wang (Lien Vang) mellett Simon Mu és Jonathan Chan (Csan). Ám a HSSDF – miután megkapta a bizottságtól a letelepedésikötvény-forgalmazásra vonatkozó fölhatalmazást – a legnagyobb pénzt hozó tevékenységét lényegében kiszervezte a hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek. Ezt a vállalkozást Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én, tehát bő három héttel a törvény hatálybalépése, és egy héttel a parlamenti végszavazás előtt. Ezután pedig az egész katyvasz elveszett a Brit Virgin-szigeteken.