Lettország bejelentette, nem ad ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

Lettország bejelentette, nem ad ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A lett hatóságok biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő orosz állampolgároknak - jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

A politikus a Twitter oldalán azt írta, hogy

biztonsági okokból Lettország nem ad ki humanitárius vagy más típusú vízumot a mozgósítást elkerülő orosz állampolgároknak, és nem változtat a szeptember 19-én bevezetett határátlépési korlátozásokon sem a schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok számára.

Lettország, Litvánia és Észtország szeptember 19-e óta korlátozza a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. Lengyelország később szintén csatlakozik hozzájuk. A balti államok fenntartották a mentességet az ellenzékiek, a családtagok, a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, a diplomáciai képviseletek munkatársai számára, valamint humanitárius ügyekben, az áruszállítás és a közlekedési szolgáltatások megkönnyítésére, valamint a Kalinyingrádba be- és kiutazók részére.

Mint arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. A bejelentés hírére zuhanni kezdett az orosz tőzsde.