Líbia bekeményített

 
Líbiában tavaly súlyosbodott a belpolitikai válság: jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között.
 
A megválasztott törvényhozás a kelet-líbiai Tobrukban, a kormány pedig Beidában tevékenykedik, s az ország nyugati és keleti térségeinek egy részét ellenőrzi. Hétfőn ennek a kormánynak a belügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy az érintett országok néhány állampolgára részt vett a hadsereg és a bengázi, valamint más nyugat-líbiai városok rendőri erői ellen elkövetett terrortámadásokban.
 
A máltaiak ellen hozott intézkedést azzal indokolták, hogy tudomásuk szerint a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű, elsősorban Miszrátában működő iszlamista koalíciónak logisztikai segítséget nyújtanak máltai állampolgárok.
 
A nyugati Miszráta városához kötődő fegyveres csoportok tavaly augusztusban elfoglalták a szintén az ország nyugati részében fekvő fővárost, Tripolit, ismét összehívták a lejárt mandátumú korábbi, iszlamista parlamentet, és átvették az ellenőrzést a központi állami intézmények fölött.
 
A nemzetközi közösség által elismert líbiai hatóságok hétfőn közölték, hogy a hadsereg előző nap légicsapást mért egy, az iszlamisták egyik fellegvárának tartott Derna kikötővárosánál állomásozó, görög tulajdonban lévő tankhajóra. Görög illetékesek arról számoltak be, hogy a személyzet két tagja meghalt, és ketten megsebesültek.
 
Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az egész országra, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző irányzatú fegyveres csoportokat.
 
Az országban teljes káosz uralkodik, amióta tavaly májusban egy nyugalmazott tábornok, Halifa Haftár hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között.