Szabadlábon az egyik olaszliszkai lincselő - a döntés végleges

Szabadlábon az egyik olaszliszkai lincselő - a döntés végleges

A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró az emberölés és rongálás bűntette miatt 17 év szabadságvesztéssel sújtott ifj. H. D. elítéltet feltételes szabadságra bocsátásáról hozott döntését - tájékoztatta a bíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, az elítélt szabadságvesztését a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti, amelyből feltételes kedvezménnyel július 15-én szabadulhat.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának döntése alapján

a büntetés-végrehajtási bíró helytállóan következtetett arra, hogy büntetés-végrehajtási intézetben kifogástalan magatartást tanúsító elítélttel szemben a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése mellett is elérhetőek a büntetés céljai.

Az elsőfokú bíróság helyesen járt el akkor, mikor a feltételes szabadság próbaidejének tartamára elrendelte az elítélt pártfogó felügyeletét, így biztosítva életvitele rendszeres figyelemmel kísérését.

A Szegedi Törvényszék határozatával a döntés véglegessé vált.

10 évet sem volt a rácsok mögött

Ifj. H. D.-t a Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án sújtotta jogerősen 17 év fegyházbüntetéssel az olaszliszkai emberölési ügy elsőrendű vádlottjaként. Az ügyben a bíróság három vádlottat ítélt életfogytig tartó fegyházbüntetésre.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint - amit azóta az eljárás megcáfolt - elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.

A Jobbik közleményben reagált a hírre:

"Magyarországot nemcsak az F. Hasszánoktól kell megvédeni, de a H. Dezsőktől is

A Szegedi Törvényszék szerint olyan jól viselkedett az egyik olaszliszkai lincselő, H. Dezső a börtönben, hogy már nem is kell annyit bűnhődnie Szögi Lajos tanár úr – gyermekei előtt történő – meglincseléséért: 17 év helyett elég 10, így már szabadulhat is, mert a büntetés elérte a célját. Ha a társadalom megbüntetése volt a cél, akkor valóban. Ez a döntés ugyanis azt üzeni a lincselésre hajlamos gazembereknek, hogy jó magaviselettel akár a legbrutálisabb bűncselekmény is megváltható. Márpedig aki ilyet üzen, az minden eljövendő brutalitásban bűnrészes lesz.

A Jobbik olyan Magyarországot szeretne, ahol az igazságszolgáltatás nem a társadalmat bünteti, hanem a bűnözőket. Ahol nem elég a börtönben jól viselkedni, de odakint is példásan kell, különben az ítélet is példátlanul szigorú lesz. Ahol a kormány nemcsak a bevándorlókkal foglalkozik, de azokkal is, akik ide születve terrorizálják a magyarokat.

Üzenjük: Magyarországot nemcsak az F. Hasszánoktól kell megvédeni, de a H. Dezsőktől is!"