Szél Bernadettet eltiltották minden párttisztségtől, de mégis maradhat társelnök

Egyre zavarosabbak a dolgok az LMP körül.

Az etikai bizottság azért ítélte el Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt, mert az április 8-i választások előtt a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve tárgyalt a választókerületi visszalépésekről. A két politikust három évre eltiltották minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek. Ungárnak ezen felül a Ron Werber szerződése körüli visszásságok miatt is felelnie kell. Schmuck Erzsébetet két évre tiltották el a hir24 információi szerint.

A történetben az a furcsa, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról. A 24.hu úgy értesült, az említett képviselőkön kívül az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat, akik visszaléptek a választás előtt. Kassai Dánielt ki is zárták a pártból, ő volt az aki a végül mandátumot szerző az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára lépett vissza. Valószínűleg Kassai volt az, aki kiszivárogtatta azt a felvételt, amin Sallai Róbert Benedek nekimegy Hadházy Ákosnak.

A párt etikai bizottsága korábban Hadházy Ákost is eltiltotta két évre, mert más pártokkal egyeztetett. A büntetést a testület még szigorította volna, de mire a döntést meghozták volna, Hadházy kilépett a pártból.

A verekedés miatt Sallait először kizárták a pártból, de az etikai bizottság most enyhített a döntésen: lehet a párt tagja, de öt évig nem indulhat tisztségért.

(fotó: Soós Lajos / MTI)