Meg sem hallgatta a rendőr a kifosztott lányt, így most nem csak a tettes, de az áldozat kiléte után is nyomozni kell

Meg sem hallgatta a rendőr a kifosztott lányt, így most nem csak a tettes, de az áldozat kiléte után is nyomozni kell

Még május közepén történt, egy kis Heves megyei faluban, hogy a buszról ellopták egy fiatal lány táskáját, amit a buszsofőr szerzett vissza, a rendőrök pedig meg se hallgatták az áldozatot. A hatóságok hat héttel az események után kezdték el keresni, hogy egyáltalán ki volt az áldozat. 

A testnevelő tanárként dolgozó lány elbeszélése szerint a távolsági busz Átánynál tartott, amikor a megállóban álló busz poggyásztartójából három helybéli férfi ellopta a táskáit. A lánynak a buszsofőr szólt, majd Magyarországon szokatlan módon
a férfiak után indult - a komplett busszal.

A helyi cigánysoron sikerült is utolérni az elkövetőket, ahol nyilván mindenki mindent tagadott, ám azért csak előkerült a szétdúlt táska, és annak maradék tartalma.

"Szétszaggatták a táskám, mindent átkutattak, ellopták a melegítőruháimat, az anatómiai párnám, de vitték a táplálékkiegészítőket, vitaminokat is. Még a fogkefém is ellopták."

 - meséli Anita a történetet – amelyben még csak nem is ez a legérdekesebb epizód. Hanem az, hogy, amikor a rendőrséget értesítették a bűncselekményről, és a járőr néhány megállóval arrébb utolérte a buszt

csak a sofőrrel beszélgettek pár percet, az áldozatot meg sem hallgatták. 

Májusi cikkünk megjelenésekor érdeklődtünk a rendőrségnél is, ahonnan majdnem két héttel később kaptunk választ. A Hevesi Rendőrkapitányság az intézkedés szabályszerűségére vonatkozó kérdésünkre nem reagált, csupán annyit közöltek: ismeretlen tettes ellen nyomozás indult, amely még folyamatban van, így arról további információt nem adhatnak. 

Az eljárás azonban nem haladhat rohamléptekkel, hiszen egyelőre még a kifosztott lány személyazonosságát sem sikerült megállapítaniuk. Anita elmondása szerint a rendőrség egyetemi tanárát kereste meg, s rajta keresztül üzentek, hogy 

„a szőke hölgy keresse fel az illetékes kapitányságot.”

A hatóságoknak tehát ezek szerint nyomozniuk kell nem csak az elkövető, de az áldozat után is – akinek ráadásul most saját költségén, saját idejéből vissza kell utaznia oda, ahol a bűncselekmény történt. 

Minderre aligha volna szükség, ha a helyszínen intézkedő rendőr felveszi a vallomását, vagy legalább feljegyzi a személyes adatait.