A magyar betegek adataival kísérletezget a kormány?

A Jobbik szerint magyar betegek millióinak személyes adatai vannak veszélyben.

November 1-jétől minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszert, amelynek célja összehangolni az intézmények működését és egy olyan adatbázis kezelését, amely a későbbi szakmapolitikai döntéseket alapozza meg. Erről Vartus Gergely, az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos tett bejelentést egy hétfői háttérbeszélgetésen.

Az EESZT egy ágazati portál az egészségügyi szféra regisztrált felhasználóinak, és ezen a zárt szakmai portálon a többi közt megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a kezelt betegre vonatkozó adatok és az intézményi ellátási dokumentumok.

Október 29-ig a 9591 kötelezett szolgáltató kezdte meg a csatlakozást, és 6221 szolgáltató már fizikailag is forgalmaz adatot az EESZT-ben. Elhangzott, a rendszerben az adathozzáférés alapvető szabálya, hogy receptet, beutalót és úgynevezett eProfil-bejegyzést csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le, még ki nem váltott vényt azonban az adott patika bármely gyógyszerkiadásra jogosult munkatársa lekérdezhet.

Jobbik: veszélyben a betegek adatai

Lukács László, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az Alfahírnek eljuttatott szerdai közleményében azt írta:

a kormány képtelen volt megteremteni a XXI. századi egészségügyet az elmúlt hét évben, és a szakma és a betegek is aggodalommal figyelik, ahogy november 1-től az összes beteg adatát egy biztonságosnak mondott elektronikus rendszerben kezeli tovább az állam.

Lukács szerint az információtechnológia vívmányai jó lehetőséget kínálnak az egészségügy fejlődésére is, de tartani lehet attól, hogy az erre a célra elköltött 8 milliárd forint ellenére, olyan problémáktól lesz hangos az EESZT mindennapos működése, mint a BKK jegyértékesítési botránya, vagy a nemzeti konzultációs portálon futó orosz kód esete.

A jobbikos egészségügyi politikus hozzátette:

különösen aggasztó, hogy a rendszer fejlesztésében feltűntek azok a szereplők, akik mindkét előző botrányban is érintettek voltak, így csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek veszélybe a magyar betegek legféltettebb adatai.

Lukács arra is figyelmeztetett: a súlyos milliárdokból felállított rendszer úgy lett létrehozva, hogy a jövő év májusától kötelező Európai Uniós adatvédelmi előírások teljesítésére alkalmatlan,

„ami jól mutatja, hogy mennyire tartja fontosnak a kormány a betegek érzékeny adatait.”

A Jobbik arra hívja fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét, hogy ha bármi visszaélést tapasztalnak az új elektronikus egészségügyi rendszerben azonnal jelezzék azt a hatóságoknak, mert a betegek adatai soha sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe, és ezt minden áron meg kell akadályozni.