Ma adták át a felújított Kossuth-mauzóleumot

A mai napon adták át a teljesen felújított Kossuth-mauzóleumot a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) elnöke a felújítással kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb problémát a vizesedés jelentette, ami más mauzóleumok esetében is visszatérő problémát jelent. Ennek oka, hogy az építkezések idejében még nem állt rendelkezésre a megfelelő megelőző technológia.
Ahogy korábbi beszámolónkban már említettük, az épület vízelvezetésének az sem tett jót, hogy az 1909-es átadás óta többször hozzányúltak, és a szakszerűtlen beavatkozásokkal komoly károkat okoztak a Gerster Kálmán építész, és Stróbl Alajos, szobrász által megálmodott mauzóleum szerkezetében.
A beázásoknak köszönhetően a Kossuth Lajosnak, feleségének, lányának, fiainak és húgának is végső nyughelyet biztosító építmény díszítő, Róth Miksa munkáját dicsérő mozaikjai, és különböző szerkezeti elemei meggyengültek, hullani kezdtek. Emiatt a műemlék látogatása veszélyessé vált, és ez indokolta az egy évvel ezelőtt megkezdett renoválási munkálatokat.

A NÖRI által tavaly december 31-én kiírt, nyílt közbeszerzési pályázaton a Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft., valamint a Reko Konzult Restaurátor, Kivitelező és Tanácsadó Kft. közös pályázata lett a befutó, így ők kezdhettek hozzá az egyáltalán nem könnyű feladathoz.

"Nagyon precíz és aprólékos munkát végeztek. A mauzóleum kiszáradt, a csapadékelvezetést, a szigetelést megoldották, a mozaikokat pótolták és javították, megújult a térburkolat, és az építmény világítást is kapott, ami a mauzóleumoknál nem megszokott dolog" – tette hozzá Radnainé Fogarasi Katalin.

A felújítás során az építmény külső felületeit, a rajta található szobrokkal együtt, megtisztították, a keletkezett hibáit kijavították. Emellett az épületelemeket víztaszító réteggel vonták be, mely segít abban, hogy a csapadék kevésbé szivárogjon a belső terekbe, illetve könnyebben jusson az újonnan beépített elvezető csatornákba. Az integrált, és távoli közvilágítás mellett a mauzóleum új, méltóbb térburkolatának köszönhetően immár jobban elkülönül a temető többi részétől, és megközelíthetősége is javult.
A beruházásra elnyert 410 millió forintos vállalkozói díjat nem használták föl teljes egészében, így a fennmaradó összeg a jövőben a temetőben szükséges, további munkálatokra lesz fordítható (ezekből bőven akad, hiszen a terület, és a rajta található műemlék sírok többsége meglehetősen aggasztó állapotban van). Elkezdik többek között a Batthyány-mauzóleum felújításának tervezését, Bartók Béla síremlékének környezete pedig automata öntözőrendszert kap. Az elnök emlékeztetett rá, hogy a virtuális nemzeti sírkertbe nagyjából hatezer síremlék tartozik, amelynek gondozása és karbantartása a NÖRI feladata.