Orbán az iparkamara gazdasági évnyitóján: öt csapdahelyzetet kell elkerülni

Orbán az iparkamara gazdasági évnyitóján: öt csapdahelyzetet kell elkerülni

A választás tétje, hogy marad-e az új magyar gazdaság, vagy vissza fogunk menni a régi gazdaságba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján beszédében kiemelte: 2010 után a gazdaságban is fundamentális változásokat indítottak el, és az a gazdaság, amelyről ma beszélünk, nem ugyanaz, mint amelyben 2010-ig éltünk.

A választás tétje, hogy az újban maradunk, vagy visszamegyünk a régibe, mert a kihívóink fundamentálisan tagadják mindazt, ami 2010 után történt

– magyarázta.

Hangsúlyozta: az új gazdaságnak igen jelentős stressztesztjét, terheléspróbáját jelentette a válság, az volt a kérdés, hogy „kibírja-e az a gazdasági rendszer, amit 2010 után építünk föl, azt a nyomást és terhelést, azt a sokkot, amit az egész világ számára egy két évig tartó pandémia okozott”, és kibírta.

A válságkezelés Magyarországon sikeres volt, a kilábalás gyors és erőteljes

– vélekedett a miniszterelnök.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben a miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen. Orbán úgy fogalmazott: „a gépház működik, a kassza csörög”, „mindenkinek van munkája”, tehát nem szükséges pályát módosítani.

Szerinte azonban a jövőben öt olyan csapdahelyzet állhat elő a magyar gazdaság számára, amelyekbe „beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket”.

Az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között.

A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profit egyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.