Magyar-szerb pólócsata, éremért küzd Csernoviczki és Hosszú is - értük szurkolunk az első napon

Ez a riói olimpia első versenynapja, egyben az első olyan nap, melyen magyar sportolók is érdekeltek lesznek

Leghamarabb Miskolczi Julianna sportlövő kezdi meg a küzdelmeket a női légpuskások alapversenyében 13:30-tól, és amennyiben bejut, úgy 15:30-tól a versenyszám döntőjében is láthatjuk az idei győri Európa-bajnokságon csapatban aranyérmes, egyéniben 7. helyezett sportolónőt.

13:40-től a férfi egypárevezősök előfutamában Pétervári Molnár Bendegúz száll vízre, akinek legjobb eredménye ebben a számban a 2014-es egyetemi vb-aranyérem.

14 órakor kezdődik a szombati nap magyar szempontból  egyik legjobban várt eseménye, a Magyarország-Szerbia vízilabda csoportmérkőzés. Borzasztó nehéz összecsapás vár fiainkra, hiszen ellenfelük  amellett, hogy a jelenlegi a világ- és Európa-bajnoki cím védője, a 2012-es londoni ötkarikás játékok óta rendezett 7 világversenyből 6-ot megnyert. Igaz, a kivételt jelentő 2013-as barcelonai vb-n éppen Benedek Tibor tanítványai előzték meg őket, reméljük, ezúttal is sikerül borsot törniük a bombaerős délszlávok orra alá.

A pólócsatát követően is maradunk a vízben, hiszen a Simon Béla-Juhász Adrián-duó lapátol majd 15:50-től a férfi kormányos nélküli kettesek versenyében. A páros remek formában várja a küzdelmeket: a májusi, Brandenburgban rendezett EB-n aranyérmet nyertek.

16:30-tól megkezdi szereplését Csernoviczki Éva cselgáncsozó, aki a 48 kilogrammosok nyolcaddöntőjében a Marina Csernyak-Sira Risoni ütközet győztesével csap majd össze. Londonban a 29 esztendős dzsúdós szerezte az első magyar érmet, és nem lenne meglepetés, ha ezúttal is övé lenne küldöttségünk első medálja, amely könnyen lehet fényesebb a  négy évvel ezelőtti bronznál.

16:45-től Szász Emese néz farkasszemet női párbajtőr egyéni 2. fordulójában az észt Julija Beljajevával. A fegyvernem 2013-as világbajnoka remek vívó, azonban mindenképpen bizakodásra adhat okot számunkra, hogy Szász eddigi 4 találkozásukból háromszor legyőzte mai riválisát, igaz épp a budapesti vb elődöntőjében kapott ki rendkívül szoros csatában, egyetlen tussal.

18 órától Tátrai Miklós a férfi légpisztolyosok között próbál meglepetést okozni, akinek élete második felnőtt világversenye lesz a riói torna, az első épp a kvalifikációt jelentő győri Európa-bajnokság volt, melyen ötödikként zárt.

18:14-től úszóink is elkezdik az előfutamokkal: férfi 400 vegyesen Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid, női 100 pillangón Szilágyi Liliána, férfi 400 gyorson Bernek Péter és Kis Gergő, női 400 vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, férfi 100 méter mellen pedig Gyurta Dániel száll vízbe.

19:30-kor Lovas Petra az egyiptomi Nadin el-Davlatival mérkőzik az asztaliteniszezők versenyének 1. körében, a papírforma ebben a párosításban magyar továbbjutást ígér.
Lovassal  egyidőben lóspecialista tornászunk, Hídvégi Vid vág neki a selejtezőnek. Korábban Berki Krisztián árnyékában talán kevesebb figyelem irányult rá, ám kvalitásait jelzi, hogy Londonban is döntőbe jutott, és bár a fináléban gyakorlat közben leesett a szerről, így is 8. lett. A hajnali úszódöntőkre és elődöntőkre két asztalitenisz-meccsel melegíthetünk, mindkét találkozón magyar továbbjutás várható, 21:45-től Pattantyús Ádám a kazah Kirill Geraszimenkóval méri össze erejét, míg Póta Georgina 23. kiemeltként csak a 2. körben kapcsolódik be a küzdelmekbe: az ő riválisa a cseh Hana Matelova vagy a kanadai Mo Zhang lesz.

Magyar idő szerint 3 órakor kezdődik a férfi 400 méteres vegyesúszás fináléja, ahol minden bizonnyal két magyar fiúnak is szurkolhatunk, Verrasztó Dávid a szám EB-győzteseként éremesélyesnek tekinthető, de nem okozna nagy meglepetést egy esetleges Gyurta Gergely-pontszerzés sem. Utánuk Szilágyi Liliána szállhat medencébe 100 pillangón, amennyiben az előfutamban kivívja a döntőbe kerülést - ez közel sem lehetetlen, mivel az idei londoni eb-n mindössze 2 századdal maradt le a dobogóról ebben a számban.

Igen komoly sansz van rá, hogy a 400 méteres férfi gyorsúszás fináléjában két versenyzőnk is érdekelt lesz: Kis Gergő Pekingben és Londonban is 6. helyen ért célba, Bernek Péternek ez lesz a második olimpiája, de először úszik 400 gyorson, ebben a számban legjobb eredménye egy 2015-ös rövidpályás EB-arany, az idei nagymedencés kontinensviadalról pedig egy bronzérem.

3:49-től ismét két honfitársunk döntőzhet: női 400 méter vegyesen toronymagas esélyesnek számít a szám világ-és Európa-bajnoki címvédője, illetve világcsúcstartója, Hosszú Katinka, de a másik magyar induló, Jakabos Zsuzsanna is odaérhet a dobogóra.

A napot magyar szempontból a férfi 100 méteres mellúszás elődöntőjével Gyurta Dániel zárja, akinek ebben az úszásnemben ugyan inkább a 200-as táv fekszik, de 100-on is képes lehet jó eredményre.