Pontosan egy éve nem érdekli a Fidesz-kormányt a magyarországi tömeges fagyhalál

Pontosan egy éve nem érdekli a Fidesz-kormányt a magyarországi tömeges fagyhalál

Szomorú évforduló.

Vasárnap pontosan egy éve annak, hogy a Magyar Szociális Fórum (MSZF) levélben hívta fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét az újra fenyegető tömeges fagyhalál veszélyére, és újból felajánlotta segítségét a társadalmi gond megoldására, de válasz azóta sem érkezett - áll a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az MSZF úgy döntött, hogy a kétes évforduló alkalmából ismét közzéteszi Gulyás Gergelynek írt levelét, hogy felhívja a Fidesz-kormány figyelmét a problémára és a megelőzés szükségességére:

Tisztelt miniszter Úr!

A Magyar Szociális Fórum a közelgő télre való tekintettel felhívja a kormány figyelmét az újra fenyegető tömeges fagyhalál veszélyére, és ismételten felajánlja évek óta felajánlott segítségét a társadalmi gond orvoslására. Tekintettel az emberélet védelmére, az alábbi kérdésekre vár választ a kormány részéről:

Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?

Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?

Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.

Felelősséget vállal-e a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte?

Mit kíván tenni a kormány a törvény által előírt közérdekű adatszolgáltatás érdekében a kihűléses esetekről?

Igényt tart-e a kormány a társadalmi szervezetek tapasztalataira, javaslataira a lakhatással és a hajléktalansággal összefüggő társadalmi kérdés megoldásában?

Bízom benne, hogy válaszol a kérdésekre!

Megj.: Önhöz írt 2018. június 21-i levelemre, melyet ezennel újból elküldök, mindmáig nem kaptam választ, jóllehet a törvény 30 napos határidőt ír elő a válaszadásra!

Dr. Simó Endre,

az MSZF alapító-szervezője

 

Már most áldozatokat szedett a lehűlő levegő, pedig a kemény tél még a közelben sincs

Noha fagy még nem volt, két rendkívüli kihűléses haláleset máris történt Budapesten - tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) hétfőn. Az emberjogi szervezet arra szólította fel a kormányt, hogy időben cselekedjen, mielőtt megint tömegesen aratni kezdene a fagyhalál.