Lesz még itt felülvizsgálat! Visszaadnák a termőföldet a helyben élő gazdáknak

Hiába állnak rendelkezésre szakmai indokok tömegei.

Azután kerestük meg Magyar Zoltánt, miután kiderült, a Kúria szerint minden a legnagyobb rendben zajlott a Hortobágyi Nemzeti Park terültén a földbérleti pályázatok körül.

Ez az eset annyiban tér el a szokásostól, hogy nem egy ellenzéki párt, vagy egy újság rántotta le a leplet a visszásságokról, hanem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentéséből derült ki minden - fogalmazott a szakpolitikus.

Egészen döbbenetes megállapításokat tett 2014-ben a Kehi, kezdve azzal, hogy az 1072 pályázat közül 1040 pályázatban nem a nyilvántartásban szereplő állategység adatokkal végezte a számítást a pályázó.

"A nyertesként kihirdetett pályázatok esetében 36 pályázónál 34 birtoktest vonatkozásában az eltérés olyan mértékű volt, hogy az a pályázat eredményét is befolyásolta"

- olvasható mások mellett a jelentésben.

A mintegy 1600 pályázat értékelését mindössze négy alkalmazott és egy ügyvéd végezte el 60 nap alatt. Ez alapján pedig nehezen feltételezhető, hogy kijelölt cél volt a valótlanságok kiszűrése.

Magyar Zoltán szerint pont az adja az eset pikantériáját, hogy itt "szakmai indokok tömegei állnak rendelkezésre", ennek ellenére mégsem marasztaltak el senkit az ügyben.

A szakpolitikus felidézte: olyan gazdasági társaság, illetve gazdálkodó is pályázhatott termőföldre, amely a pályázat kiírását követően jött létre, illetve kezdte meg tevékenységét,

"azaz korábban semmilyen mezőgazdasági tevékenységet nem végzett, csak a haszonbérleti jog megszerzése volt a célja".

A Jobbik vállalja, hogy a Hortobágyon, de az összes többi hasonló területen is, felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket, és a valóban helyben élő és gazdálkodó családok használatára fogják juttatni a birtoktesteket – szögezte le Magyar Zoltán.