Magzatkárosító oldószert találtak a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben

Magzatkárosító oldószert találtak a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben

Akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben. A környezetvédő szervezet adatigénylés keretében vár válaszokat azt aggasztó kérdésekre.

Reprodukciót károsító oldószer került ki a Samsung-gyár közelében lévő gödi földekre – írja közleményben a Greenpeace.

A szervezetet február végén értesítette a Göd-ÉRT Egyesület, hogy a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi akkumulátorgyára mellett csőtörés miatt szennyvíz ömlik ki a környezetbe.

Bár a csőtörést rövid időn belül elhárították, a tócsákban a közeli termőföldön maradt a szennyvíz, mellyel bármelyik helyi lakos, arra járó érintkezhetett.

A Göd-ÉRT Egyesület képviselője a frissen kifolyó vízből, a Greenpeace munkatársai pedig a mellette lévő szántóföldön vettek mintákat.

A vizsgálatok mindkét mintában 200 mikrogramm/liter mennyiségben mutatták ki az NMP jelenlétét.

A születendő gyermekek egészségére veszélyt jelentő N-metil-pirrolidon (NMP) nevű vegyület egy mérgező anyag, amely súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat.

Kiemelték: A magzatkárosító oldószer uniós korlátozás alá esik, ezért a vegyületet az EU-ban csak külön engedéllyel lehet használni.

A környezetvédő szervezet adatigénylés keretében vár válaszokat azt aggasztó kérdésekre

Bár a nyilvánosság felé nem ismert, hogy pontosan mely vízvezetékben történt a csőtörés, az azonban teljességgel elfogadhatatlan, hogy a szántóföldre kikerülve terheli a környezetet a mérgező NMP-vel szennyezett víz.

- írja a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez, a katasztrófavédelemhez, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához, melyben az alábbi kérdések tisztázását várják:

🔴Ipari vagy kommunális szennyvíz ömlött ki a Samsung-gyár melletti termőföldre 2024. február 21-én? Mi volt az NMP-szennyezés forrása?

🔴Szerintük elfogadható-e a zöldszervezetek vizsgálatai során kimutatott 200 mikrogramm/liter NMP jelenléte?

🔴Tettek-e bármilyen intézkedést a kifolyt szennyezés kezelésére?

🔴Mi az oka, hogy már több alkalommal csőtörések voltak a gödi Samsung-gyár környékén?

🔴Tudnak-e arról, hogy máskor is kijuthatott csőtörés vagy más vízszennyezés révén NMP a Samsung-gyár körül a talajba és a talajvízbe?

🔴Milyen határozatok, büntetések történtek eddig a Samsung-gyárból származó bármely vízszennyezés (csőtörések, szennyvízben megengedettnél magasabb szennyezettség, talajvízszennyezés) ügyében?

A Greenpeace megjegyzi: A hazánkban működő akkumulátorüzemekben sorozatban történnek balesetek. Láthatóan a cégek nem tudják úgy üzemeltetni ezeket a gyárakat, hogy ne mérgezzenek, a gyenge hatósági intézkedéseknek pedig nincs visszatartó ereje - írják.

Négy év alatt 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár

Mint ismert, nem ez volt az első alkalom, hogy Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe. Ahogyan arról beszámoltunk, 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonnányi magzatkárosító oldószerrel szennyezte Göd levegőjét a Samsung-gyár. A SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemeihez hasonlóan a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható a gödi gyárban is, sőt a dolgozók mérgező anyagokkal való veszélyeztetése is folyamatosan nőtt az évek során.

(Címlapkép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI/Mónus Márton)