Acélból pótolnák a leomlott máltai Azúr ablakot

Tavaly omlott le.

Joseph Muscat miniszterelnök már korábban sem zárkózott el az ötlettől, hogy megpróbálják valamilyen formában pótolni az ország leghíresebb természeti látványosságaként szolgáló kőhidat, ami évmilliókkal ezelőtt két barlang beomlásakor alakult ki.

Az acélhíd tervei már a máltai hatóságok asztalán fekszenek. Az orosz építész a Málta Szíve nevet adta projektjének, ami szerinte

"tökéletes emlékműve és szimbóluma lenne a modernitás és a természet, az idő és a történelem fúziójának, és az emberi szellem és kitartás melletti hitvallás lenne".

Az építmény egyébként pontosan akkora lenne, mint a kőhíd volt, a felületét tükröződő acél alkotná, belsejében pedig egy 5000 négyzetméteres kiállítótér kapna helyet, amelyben öt, spirálban egymás fölött elhelyezkedő emeletet alakítanának ki.

THE HEART OF MALTA / Project By The Svetozar Andreev Studio /

https://www.hotei-russia.com/theheartofmalta It-Tieqa Żerqa, more popularly known as the Azure Window, was an icon of the Maltese islands. Following a storm in March of 2017, the arch collapsed into the sea, and there was no way to restore it.

A grandiózus tervek láttán bennem azért felötlött, hogy mekkora élvezetet nyújthat a máltai nyárban tükröződő acélon lépkedni, mikor emlékeim szerint még a felmelegedett kő is izzott a lábam alatt az árnyék nélküli parton, ahol egykor az Azúr ablak magasodott.