Manfred Weber: Nincs együttműködés olyan pártokkal, amelyek Putyin zsoldjában állnak

Manfred Weber: Nincs együttműködés olyan pártokkal, amelyek Putyin zsoldjában állnak

Az Európai Néppárt csak azokkal működne együtt, amelyek Európa-pártiak, támogatják Ukrajnát és tiszteletben tartják a jogállamiságot – vagyis a Fidesszel biztosan nem.

„Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók ügyében blokkolta az EU-tagállamok többségének akaratát, egész Európában nagy felháborodást váltott ki. A jövőben Orbán nem tarthatja majd túszként az egész EU-t. Nem szabad hagynunk, hogy a blokkolók diktálják a tempót”

– mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, az interjút a Telex szemlézte. Cikkükben emlékeztetnek: Weber az utóbbi időben azért került a magyar kormány és a kormánysajtó célkeresztjébe, mert állításuk szerint

be akarja vezetni az európai uniós sorkatonaságot. Csakhogy ez nem igaz.

Az EPP elnökének egyik nyilatkozatát sikerült vagy véletlenül, vagy szándékosan félremagyarázni, ami elég volt Szijjártó Péternek ahhoz, hogy magyar fiatalokat lásson elvérezni Ukrajnában – merthogy először a közép-európai ifjakat küldenék a háborúba a külügyminiszter narrációja szerint. Ezzel a vaskos ferdítéssel hogy, hogy nem, éppen a választások előtti héten rukkolt ki a külügyminiszter és a Fidesz. Bizonyára teljesen véletlenül. Visszatérve a Néppárthoz:

„Amikor két évvel ezelőtt megválasztottak, világosan meghúztam a határvonalunkat: Csak olyan pártokkal fogunk együttműködni, amelyek Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és a jogállamiság hívei” – közölte Manfred Weber arra a kérdésre, kivel lépne az EP-választás után szövetségre az EPP.

Az EPP elnöke hozzátette:

"Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel PiS-szel, amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot. Mi vagyunk a polgári centrum, és az első sorban állunk az Európa elpusztítására törekvők elleni harcban.”

Úgy látja, szükség lenne egy közös uniós hadseregre

Lesz-e európai uniós hadsereg? Többek között erre is rákérdezett a lap. Weber először határozottan leszögezte, hogy a német Bundeswehr bevetéséről nem az Unió, hanem a német parlament dönt. Viszont szerinte szükség lenne egy közös hadseregre is, hozzátette: „Az európai hadsereg létrehozásáról már döntöttek a német parlamentben, de a francia nemzetgyűlés sajnos elutasította a javaslatot.” Szerinte ebben a kérdésben ahhoz hasonló határozott döntésre lenne szükség, mint amikor az euró bevezetéséről döntöttek.

(Címlapkép: MTI/EPA/Julien Warnand)