Már a Fidesz sem védi a sümegi "jövőegyetemet"

Felszámolási eljárást kezdeményezett a sümegi John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központot működtető kft. ellen a város eddig nagyon baráti önkormányzata.

Hozzáteszik: az önkormányzat többször sürgette a számla kiegyenlítését, számos hivatalos felszólítást is küldött, de csupán ígéreteket kapott.

Az MTI-t múlt csütörtökön tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy a sümegi főiskola ügyében a tapolcai rendőrség a cégnél ismeretlen tettes ellen indított nyomozást jelentős értékre elkövetett sikkasztás és egyéb bűntettek elkövetésének gyanúja miatt. A gyanú szerint tízmilliós nagyságrendű kárértékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és csalás történt.

Hozzátették: bár a közösségi főiskola érvényes működési engedéllyel rendelkezik, a sorozatos botrányok miatt kérdésessé vált, hogy beindulhat-e a két felsőoktatási képzési szak szeptemberben a szerződésnek megfelelően.

Eddig védték a Jobbiktól

A sümegi önkormányzat élén álló fideszes polgármester, Végh László eleinte támogatta és védelmébe vette az iskolát, olyannyira, hogy Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselővel is vitába bonyolódott, miután utóbbi egy parlamenti felszólalásban ekézte szerinte sok kérdést felvető intézményt.

Az itt olvasható felszólalás után vélhetően Végh László polgármester (bár alá nem írta levelét) Sümeg hivatalos Facebook-oldalán intézett kirohanást Rig ellen, miszerint a Jobbik csak agresszíven támadja a sümegi fejlesztéseket, és semmi egyebet nem tesz. Válaszban a Rig Lajos gyerekesnek nevezte, hogy a Facebookon üzengetnek neki ahelyett, hogy hivatalosan, személyesen adnának választ kérdéseire.

A szóváltást követően idén januárban tartottak a leendő intézmény vezetői szenátori ülést, ahol részt vett Végh László polgármester és Rig Lajos is. Előbbi arról beszélt, a közösségi főiskola hatalmas lehetőség a fiatalság és értelmiség megtartására, míg a jobbikos politikus arra hívta fel a figyelmet, ő nem az oktatás ellen van, hanem a szabályszerűségekről akar meggyőződni.

Balog Zoltán rábólintott

Végül a szeptemberi induláshoz szükséges engedélyt megkapták a Balog Zoltán vezette EMMI-től, sőt, kiderült, hogy a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. több mint 28 millió forintos támogatást kapott az MNB-s Pallas Athéné alapítványoktól különféle projektjeire. Az indulást továbbá Sümeg önkormányzata azzal támogatta, hogy két ingatlant is részükre bocsátottak.

De robbant a bomba

Júliusban végül azonnali hatállyal leváltották a Sümegi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot irányító cég ügyvezetőjét, majd a könyvvizsgálói jelentés és a jogászi szakvélemény megismerését követően rendőrségi feljelentést tett az új vezetés, mert nagy lett a valószínűsége, hogy gyanús pénzmozgások történtek, amit csak tetézett Kertész-Bakos Ferenc vezető iskolai végzettségének hitelességi kérdése.

A mai hír pedig, miszerint már a sümegi önkormányzat is beleszállt az intézménybe, kapóra jön Rig Lajosnak, aki tavaly óta többször jelezte, hogy nem teljesen átlátható és megbízható az iskolaprojekt.