Már közel 6000 aláírás gyűlt össze a Szent János Kórház megmentéséért

A budai lakosok nem akarnak szuperkórházat.

Számít a magyar betegek véleménye

Gyöngyösi Márton kifejtette, hogy a Dél-budai régióba tervezett szuperkórház egy olyan, több millió beteg sorsát és a teljes egészségügyet érintő beruházás, amiről a kormánynak illett volna kikérni az emberek véleményét.

"Ehelyett a kormányzat megint csak gyorsan és a polgárok megkérdezése nélkül döntött."

Gyöngyösi emlékeztetett, hogy a kormányzati koncepció a budai, és a Buda-környéki lakosokat, illetve az egészségügyi dolgozókat is hátrányosan érintené.

Az országgyűlési képviselő, aki egyben a Jobbik XII. választókerületi elnöke is, emlékeztetett, hogy a legerősebb ellenzéki párt - a rendkívül eredményes Mentsük meg a János Kórházat Facebook-kampány mellett - június közepén indított aláírásgyűjtést a Szent János Kórház és a Péterfy utcai kórház megmentéséért, ami eddig kiemelkedő sikert aratott:

három hét alatt közel 6000 aláírást sikerült összegyűjteni a nemes cél érdekében.

"Ez nagyon jól jelzi a kormánynak, hogy a budai választópolgárok nem kívánnak megválni a Szent János kórháztól, nem kívánnak a Dél-budai régióba zarándokolni az egészségügyi ellátásukét."

Elmondta, a legfontosabb cél, hogy a kórház a szükséges módon átépítve és korszerűen felújítva továbbra is színvonalas ellátást biztosíthasson a kerület lakosainak.

[fb_pages_codes:budapest]

A képviselő nyílt levélben fordult Pokorni Zoltán, fideszes polgármesterhez, mivel szerinte a kormányzati tervek nem találkoznak a választópolgárok elképzeléseivel, ezért pártok fölötti összefogásra van szükség ahhoz, hogy a lakosok érdekei érvényesülhessenek.

Mentőöv a kormányzati kommunikáció örvényében

Lukács László György szerint a kórház-átalakításban és a budapesti ellátás átszervezésében is komoly zavarok mutatkoznak, az egészségügyi államtitkárság pedig kaotikus kommunikációt folytat.

Elmondása szerint legalább négy koncepció keringett eddig az átalakítással kapcsolatban, ami arra utal, hogy az Emmi-ben és

"a miniszteri biztos fejében valamifajta zűrzavar van".

"A rengeteg bizonytalanság mindenki számára káros. Belátjuk, hogy mindenképp szükséges az átszervezés, azonban úgy tűnik, hogy a kormány kapkodva fogott hozzá, annak ellenére, hogy külön kormánybiztosa volt az ügynek, a tervezésre pedig egymilliárd forint és rengeteg idő állt rendelkezésre."

Közölte, a Jobbik ebből a káoszból akarja kimenteni a kormányt, ezért a két képviselő szimbolikusan egy mentőövet helyezett el a minisztérium falára.

Lukács László György szerint a zűrzavar nem csak a kormányzatot, hanem a budapesti betegeket is érinti és rengeteg problémát okoz számukra, ezért át kell gondolniuk az ellátás átszervezését, kellő időt kell biztosítaniuk egy olyan, a lakosokkal és a szakmával folytatott egyeztető folyamatra, amilyen a Jobbik Valódi Nemzeti Konzultációja is volt.

A képviselő ezt követően a Magyar Nemzetben megjelentekkel kapcsolatos kérdésre azt felelte: örülnek, ha megmaradnak szolgáltatások, de ezt szeretné a tervekben is látni, nem csak sajtóban.

A lap hétfői cikkében azt írta, hogy legalább 2020-ig nem várható jelentős átszervezés a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ esetében, amely a kormány jelenlegi álláspontja szerint a kórházfejlesztések után nem csak ápolási otthonként működhet tovább. Emellett várhatóan 1,2 milliárd forintot fordítanak majd a János kórház pavilonjainak felújítására, amely már jövőre elkezdődhet.