Már meg is van a lista arról, hogy kik szerzik meg az állami földeket?

Súlyos állításokat fogalmazott meg Raskó György agrárközgazdász és -vállalkozó, az Antall-kormány agrárügyi közigazgatási államtitkára.

A szakember úgy véli, a kormány bosszúvágytól hajtva értékesíti az állami földeket, azzal ugyanis elsősorban azokat a cégeket sújtja, amelyek bérelt állami földjeit, nem „fair” eljárással, az utóbbi egy-két évben másnak adta haszonbérbe. Raskó szerint három-négy nagyobb, nem magyar tulajdonú céget lehetetlenített el, hogy elvették tőlük az állami földbérlet meghosszabbításának jogát, de magyar cégek is áldozatul esnek a hatalmi játéknak.
 
Raskó szerint pusztán arról van szó, hogy tud a kormány nagyvállalkozókat lehetetlen helyzetbe hozni: először a földhasználatot vették el tőlük, most pedig a földek eladásával a lehetőségét is elveszik annak, hogy továbbgazdálkodjanak.
 
A kormányt az sem érdekli, hogy mindez jogszerűtlen: a cégek ha megnyerik a pert a magyar állam ellen, és majd az akkori kormánynak kell a kártérítést kifizetnie a költségvetésből.
 
Raskó úgy gondolja, az állami földek értékesítése önmagában nem baj, ám 
 
azokat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett csapat fogja megvenni: már megvan a lista is arról, hogy ki, hol, mire fog licitálni.
 
Miután ez megvalósul, a kormány egy egyszerű rendelettel elintézi majd, hogy a megvásárolt földek esetében az érvényben lévő földbérleti szerződéseket felbontsák.
 
Raskó állítása szerint először maga sem akarta ezt elhinni, de autentikus helyről származik az információja.
 
A teljes interjú itt olvasható.