MMM-pénzek: az "összefüggések mélysége" miatt további elemző-értékelő munkát folytatnak a szolgálatok

MMM-pénzek: az "összefüggések mélysége" miatt további elemző-értékelő munkát folytatnak a szolgálatok

"A Nemzetbiztonsági bizottság meghallgatta az egységes ellenzék külföldi kampánytámogatásának áttekintésével kapcsolatos tájékoztatást. A felmerült összefüggések mélysége miatt kérte a szolgálatokat, hogy az elemző-értékelő munka folytatásáról adjanak továbbra is előhaladási tájékoztatást a Bizottság részére. Erről 2023. január 15-e utáni rendkívüli ülésen kér tájékoztatást a bizottság"

- ezt a határozatot fogadta el többségi szavazással a mai ülésén a parlamenti testület, tudtuk meg Sas Zoltántól.

A Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, valamint a DatAdathoz érkező amerikai kampánytámogatások ügyét ma ismét tárgyalta a bizottság zárt ülés keretében, a bizottság elnökének így nem állt módjában arra a kérdésünkre válaszolni, hogy a legfrissebb titkosszolgálati beszámolókban ismertté váltak-e újabb adatok, információk az Action for Democracy által utalt összesen hárommilliárd forintnyi kampánytámogatással kapcsolatban. Azt ugyanakkor elárulta, a bizottság meghívottjai között nem szerepelt sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem pedig az Állami Számvevőszék képviselője, így arról nincs tudomásuk, hogy ezek a vizsgálatok hol tartanak. 

A Sas Zoltán bizottsági elnök által elmondottakból tehát az szűrhető le, hogy a titkosszolgálatok (a már megismert) információkat feldolgozó elemző-értékelő munkát folytatnak a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, ami eltér a (terepen végzett) felderítő tevékenységtől. 

Annyi azonban biztos, hogy december 8-án még nem tudni, hogy mikor lesz a következő, már 2023-as bizottsági ülés, amelyen a bizottság megkapja a kért a tájékoztatást. 

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzetbiztonsági bizottság honlapján hozta nyilvánosságra Nemzeti Információs Központ vizsgálatának eredményét, amiből többek között kiderült, hogy a az AfD több mint 3 milliárd forint összegű támogatást juttatott magyarországi civil szervezeteknek, és vállalkozásoknak.