Martin Schulz Európai Egyesült Államokat akar

Tárgyalnak a nagykoalícióról.

Ahogy az várható volt, tárgyalásokba kezd az SPD a CDU/CSU-val a nagykoalíció folytatásáról - írja a Politico. A szociáldemokraták küldöttei hat órán keresztül vitatkoztak erről, de végül nagy többséggel megszavazták az arról szóló indítványt, hogy nyílt végű egyeztetésekbe kezdjenek Angela Merkelékkel. Ezzel azt igyekeztek jelezni, hogy nem a koalíció az egyetlen lehetőség a probléma megoldására. Egyre többen beszélnek arról a forgatókönyvről, hogy egy kisebbségi CSU/CSU kormányt kívülről támogatnának a szociáldemokraták.

"Nem muszáj mindenáron kormányoznunk, de nem is szabad mindenáron azt akarni, hogy ne kormányozzunk"

 - mondta Martin Schulz.

Európai Egyesült Államok

Az SPD elnöke a kongresszuson az Európai Unióról is beszélt, ahol a szövetségi Európa megteremtése mellett érvelt.

"Egy európai alkotmányos egyezményt akarok, amely egy új, szövetségi Európát hív életre."

Schulz ezt a civil társadalom és az állampolgárok bevonásával dolgozná ki, a céldátum 2025. A pártelnök elismerte, hogy ehhez minden tagállam beleegyezése szükséges, de azokat, akik ezt nem támogatják, automatikusan kilépésre szólítja fel az unióból.

Schulz elképzelései szerint csak a teljesen egységes EU képes kezelni a klímaváltozást, a migrációt és az internetes óriások (pl.: Google, Facebook) hatalmát. A jobboldali nacionalisták térnyerését is így állítaná meg. Emmanuel Macron elképzeléseit támogatja az eurózóna közös költségvetésének és pénzügyminiszterének tervéről.