Az olasz belügyminiszter beintett a migránsokat mentő olasz teherhajónak

Matteo Salvini semmilyen migránsokat szállító hajónak nem engedi, hogy kikössön.

Salvini nemet mondott az olasz felségjelzésű, Vos Thalassa nevű hajó kikötésére, fedélzetén 60 migránssal. A csoportot később az olasz parti őrség hajója vette a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partra Olaszországban. A következő órákban derül ki, hogy az olasz hatóságok mit kezdenek a migránscsoporttal.

Olasz hatósági források szerint a migránsokat azért helyezték át az olasz parti őrség hajójára, mivel „magatartásukkal veszélyeztették” a Vos Thalassa legénységének biztonságát.

A Vos Thalassa egy olasz magánvállalat teherszállító hajója, amely egy földközi-tengeri francia kőolaj-fúrótorony logisztikai és biztonsági támogatását végzi. A hajó líbiai vizeken vette a fedélzetére a migránsokat. Az olasz belügyminiszter szerint

a Vos Thalassa helytelenül járt el, mivel a mentést a már a helyszínre tartó líbiai parti őrségre kellett volna hagynia.

Salvini első migrációs intézkedése a római belügyi tárca élén az NGO-mentőhajók kitiltása volt az olaszországi kikötőkből. A római Liga kormánypárt politikusa arra hivatkozott, hogy nem Olaszországban bejegyzett külföldi szervezetek külföldi felségjelzésű hajóiról van szó, amelyek ezért Máltára, Spanyolországba és Franciaország kikötőibe is vihetik a migránsok csoportjait. Salvini szerint

az NGO-k akaratlanul vagy szándékosan az embercsempészek "cinkosaivá" válnak a migránsok fedélzetre vételével.

Salvini vasárnap bejelentette, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az Eunavfor Med egyik hajója a tengeren megmentett 106 migránst a szicíliai Messina kikötőjében tett partra. A római védelmi tárca jelezte, hogy a kérdés nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese azonban közölte, hogy támogatja Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait.