Ez történik akkor, ha olyan emberek rakják össze a menetrendet, akik WC-re is autóval járnak

Ez történik akkor, ha olyan emberek rakják össze a menetrendet, akik WC-re is autóval járnak

Ahogyan az várható volt, a megboldogult SZDSZ és Kóka János-féle vidékpusztító vasúti mellékvonal bezárásnál is durvább rombolás nagyon sok fideszes polgármesternél is ki fogja verni a biztosítékot. 

Így történt ez Balassagyarmat esetében is. A város fideszes polgármestere, Csach Gábor kedden este fél nyolckor a balassagyarmati vasútállomáson élő adásban beszélt a mostani járatritkításokról, amelyeket a környék polgármestereivel nem egyeztettek.

Az Index tudósítása szerint a polgármester közölte: a mostani rendszer a közútra, a Volánbusz járataira tereli a forgalmat,  pedig a vasút kiszámíthatóbb lenne. Csak tenni kéne érte, hogy népszerűbb legyen: tisztább vasútállomásokra, rövidebb menetidőre és modernebb vonatokra volna szükség, csakhogy az ígéretek ellenére nem érkeztek meg az elavult Bzmot motorvonatokat leváltó Desiro szerelvények. 

A helyzet most az, hogy az Ipolytarnóc-Balassagyarmat, Balassagyarmat-Diósjenő, illetve a Nagyoroszi-Balassagyarmat, és a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon eddig járó 12 pár vonatszerelvény közül 7-et pótlóbuszok helyettesítenek. A Vácról Balassagyarmatra érkezőknek így Nagyorosziban a vonatokról át kell szállniuk a pótlóbuszokra. Nagyorosziban se váróterem, se vécé, se személyzet nincsen, és a peron sincs megmagasítva, így az embereknek szabályosan le kell ugraniuk a vonatról - mondja a polgármester.

Miközben a polgármester az élő adásban beszél erről, 19:42-kor megérkezik a vasútállomás elé a pótlóbusz Nagyoroszi felől (ez a videón 7:40-től látható). Jó sokan szállnak le róla. Csach ezután visszasétál a vasúti sínekhez, ahol a pótlóbusz érkezése után 3, azaz három perccel később megérkezik egy vasúti szerelvény is Nagyorosziból - teljesen üresen. A videón 11:15-től látható a vonat érkezése.

A helyzet tehát az, hogy Nagyorosziban a vonatról át kell szállniuk a pótlóbuszra az embereknek, de amúgy ugyanebben az időben, a busszal teljesen párhuzamosan jön vonat is Balassagyarmatra Vácról.

A megszüntetett 4 vonatpárból kettő továbbra is közlekedik, ezek közül az egyik a pótlóbusszal egy időben, teljesen párhuzamos útvonalon halad, azaz semmi értelme a Nagyoroszi átszállásnak - mondja a polgármester. Csach Gábor magyarázata szerint  mindez azért van így, mert este a vonatszerelvénynek vissza kell térnie a balassagyarmati anyaállomására, hogy onnan másnap hajnalban indulhasson.

A polgármester mindezzel a járatritkítás teljes abszurditását akarta szemléltetni. Szavai szerint ugyanis olyan emberek rakták össze ezt a menetrendet, akik nyilvánvalóan nem ismerik a vasúti működés rendjét.