Jobbik-Konzervatívok: Meddig maradnak bizonytalanságban a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók?

Jobbik-Konzervatívok: Meddig maradnak bizonytalanságban a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók?

A kormány az EU-ra mutogat, miközben a labda az ő térfelükön pattog az Erasmu és a Horizon ösztöndíjak ügyében. A konzervatív, ellenzéki párt szerint azonnal meg kell kezdeni a kialapítványozott egyetemek visszaállamosítását.

Navracsics miniszter úr váltig állítja: lesznek Erasmus-ösztöndíjak a magyar egyetemistáknak, miközben az EU biztosjelöltje ismételten egyértelművé tette, hogy a jelenlegi fideszes kormány térfelén pattog a labda.

A jobbikosok kezdettől fogva ellenezték a fideszes pártkatonákkal telerakott kuratóriumokra épülő úgynevezett "modellváltást".

Az ellenzéki párt sajtóközleményében úgy fogalmaz: a Jobbik-Konzervatívok egyértelműen tiltakozott az ellen, hogy az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz a magyar egyetemi világ 80 százalékát alapítványivá forgassa át érdemi egyeztetés nélkül, mégpedig olyan formában, hogy hivatalban lévő fideszes miniszterek, államtitkárok és a fideszes holdudvar megmondóemberei kerültek be a testületekbe.

Hozzáteszik: a miniszterek, államtitkárok kikerültek ugyan a testületekből, de azon a helyzeten nem változtatnak, hogy nem az egyetemek szenátusainak kezében vannak azok az alapvető döntések, amelyek az egyetemi polgárok – tehát a hallgatók, az oktatók és a dolgozók – mindennapi tevékenységét befolyásolják.

Felhívják arra a figyelmet, hogy minden egyes nappal veszteségeket szenvednek el nemcsak az egyetemisták, hanem a magyar oktató-kutató kollégák is, hiszen a fontos nemzetközi kutatásokat támogató EU-s Horizont programból is kiszorulnak a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája miatt.

Nekünk, hazánk felelős nemzeti konzervatív pártjának érték az egyetemi autonómia, ahogy azt jelentéstevőként meg is fogalmaztam az Európa Tanács 47 tagállamának szóló nagy többséggel elfogadott Brenner-jelentésben.

Felmerül a kérdés: meddig tartja még bizonytalanságban a magyar egyetemi világot, az egyetemistákat, az oktatókat a jelenlegi fideszes kormány?

Hangsúlyozták: a Jobbik-Konzervatívok egy olyan normális országért dolgozik, ahol a tudást megbecsülve egyre több magyar fiatal kerül be az egyetemekre, ahol 21. századi, modern tudást kapnak társadalmilag és anyagilag megbecsült oktatóktól. Véleményük szerint, azonnal meg kell kezdeni az alapítványi fenntartású intézményekkel a tárgyalásokat arról, hogy minél előbb – különösen a nagy tudományegyetemek – visszakerüljenek állami fenntartásba, ahogy az a kontinentális Európában mindenhol szokásos.

A klebelsbergi konzervatív fordulat keretén belül, amelyben a mi politikai közösségünk hisz, nemcsak a közoktatásra, hanem a felsőoktatásra is kiemelt figyelmet és támogatást kell juttatni a jelenlegi nehéz gazdasági és szociális válságban. Ez a valódi konzervatív politika és értékválasztás!

(Címlapkép: Debreceni Egyetem/Wikimedia)