Medián: olvad a Fidesz előnye, küszöb alatt a DK

Medián: olvad a Fidesz előnye, küszöb alatt a DK

Ha most vasárnap lennének választások, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne.

Júliusról szeptemberre tovább szűkült a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség – foglalta össze az új közvélemény-kutatást Hann Endre, a Medián igazgatója. A hvg.hu által idézett felmérés alapján a teljes szavazókorú népességben 11-ről 5 százalékpontra csökkent a két párt közötti távolság, a választani tudó biztos szavazók körében ennél még dinamikusabban, 12-ről 4 százalékpontra olvadt.

Vagyis a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 43, míg a Tisza 39 százalékon áll.

A frissen publikált adatok szerint

az Orbán Viktor-féle kormánypárt csak minimálisan esett vissza az EP-választáson elért eredményéhez képest, és támogatottsága július óta stagnál. Ugyanezen időszakban azonban Magyar Péter pártjának támogatottsága 9 százalékponttal nőtt.

"Nyilvánvaló tehát, hogy a Tisza Párt továbbra is a korábbi ellenzéki pártok rovására erősödik" – húzta alá ki Hann Endre.

A DK már önmaga árnyéka

Olyan fokú a Tisza szívó hatása, hogy a Fideszen (és a KDNP-n) kívül, illetve Magyar pártján kívül egyetlen párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez a folyamat a Medián vezetője szerint a kétpártrendszer kialakulása felé mutat.

A cikk is arra jut, hogy

drámai a DK visszaesése, hiszen júliusban még 9 százalék feletti eredményt mért a Medián, most alig vannak 3 százalék felett.

De ennek kevéssé oka, hogy az EP-választásra összeálló baloldali blokk felbomlott, és a válaszadóknak volt lehetőségük csak az MSZP-t vagy a Párbeszédet megjelölni, hiszen a válaszok alapján ez a két formáció az “egyéb” kategóriában végezte.

Az EP-választás óta csak a Tisza és a Jobbik nőtt

A Fidesz-KDNP a júniusi választáson 44,8 százalékot kapott, míg szeptemberben kis csökkenéssel 42,3 százalékra mérte a Medián. A Tisza Párt támogatottsága az EP-s 29,6-ról 38,9 százalékra növekedett mostanra.

A DK-MSZP-Párbeszéd népszerűsége 8-ról 3,3 százalékra zsugorodott. A Mi Hazánk 6,7-ről 4 százalékra olvadt. A Momentum 3,7-ről 2,1 százalékra csökkent. Az MKKP 3,6-ról 3,4 százalékra változott. A Jobbik 1-ről kissé erőasödve 2,3 százalékra emelkedett.

Az LMP, a Mindenki Magyarországa és a Második Reformkor eddig 1 százalék alatt maradtak.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)