Még a végén Horvátország hadat üzen a V4-eknek?

Milanovic felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok Németországba akarnak menni vagy Ausztriába, nem pedig Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba, mint ahogy Horvátországba és Szlovéniába se akarnak utazni.
 
A kormányfő kiemelte:
Angela Merkel német kancellár véleménye az volt, hogy a drótkerítés destabilizálná a Balkánt.
A horvát miniszterelnök szerint így gondolkodnak azok az igazán nagy államvezetők, akik felelősségteljesen vezetik Európát, és ha kell, felvállalják a felelősséget is. 
"Erre megtörténik a következő: Magyarország, Csehország és Szlovákia katonákat küld a horvát-magyar határra"
- jegyezte meg a kormányfő a kedden késő este sugárzott interjúban. (Magyarországra 21 cseh katona, ötven szlovák rendőr és egy lengyel helikopter érkezik, hogy segítséget nyújtsanak a schengeni határ őrzésében).
 
A horvát miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az országok ugyanúgy a NATO és az EU tagjai, mint Horvátország.

"Ennél ostobább dolgot még nem hallottam"

- jelentette ki.
"Az EU-csúcson határozottan kérni fogom az unió állásfoglalását az ügyben, és a NATO-főtitkárral is beszélni fogok" 
- jelentette ki Milanovic.
 
A miniszterelnök szerint nem arról van szó, hogy Horvátország fenyegetve érezné magát, de szerinte ez túlmegy a "józan ész határán".
 
Milanovic felhívta a figyelmet, hogy Ausztria és Németország, amelyek inkább célpontjai az illegális bevándorlóknak, és amelyek a horvát-szerb háború alatt megnyitották határaikat a horvát menekültek előtt, továbbá önzetlenek voltak velük.

"Leginkább most mégis azok kiabálnak, akik egyáltalán nem fontosak ebben történetben" 

- mondta.
"Ha a visegrádi négyek meg akarják védeni Európát az iszlámtól, küldjenek hajókat Görögországba
- üzente a horvát kormányfő.
 
Zoran Milanovic korábban többször kijelentette, hogy ő Ausztriával és Németországgal akar "egy csapatban játszani".
 
A horvát kormányfő ehhez most hozzátette, hogy országa "turista célpont, nyitott ország, és ha már valakihez igazodnia kell, akkor a legjobbakhoz kíván igazodni, Németországhoz és Ausztriához".