Még mindig áll a bál a sümegi felsőoktatás körül

Miután Sümeg vezetése elhatározta, hogy felsőoktatási intézményt hív a városba, az első forgatókönyv szerint a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ indított volna szeptembertől képzést. A Magyar Nemzeti Bank alapítványai által is támogatott kezdeményezés azonban megbukott: egyrészt hitelességi problémák merültek fel a megálmodó Kertész-Bakos Ferenc diplomái kapcsán, másrészt egy sikkasztási ügyben is rendőrségi nyomozás indult.

Nem sokkal később az addigi problémákra rávilágító Rig Lajossal szemben álló, egykoron lelkes sümegi fideszes önkormányzat felszámolási eljárást kezdeményezett az iskolát működtető kft. ellen kiegyenlítetlen tartozás miatt, majd augusztus végén fel is bontották a szerződést.

Új partner, talán majd jövőre

Mivel azonban az önkormányzat továbbra is elkötelezett maradt egy felsőoktatási intézmény elindítása mellett, így új partnerként az Edutus Főiskolával kötött együttműködési szerződést szeptember közepén. Ez azt jelentené, hogy 2017 szeptemberétől a tervek szerint gazdálkodás és menedzsment alapszak indul Sümegen.

Noha már egész más intézmény indulásáról van szó, ráadásul Rig Lajos kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence is elárulta, hogy az Oktatási Hivatal törölte a felsőoktatási képzési központokról vezetett nyilvántartásból a John Henry Newman Oktatási Központ Kft.-t, az intézmény továbbra is úgy hirdeti magát online felületén, mintha még helyzetben lenne Sümegen.

Itt sincs minden rendben

Azonban Rig Lajos szerint az új intézmény indulása kapcsán adott válasz jogszabályellenes részeket tartalmaz, mert az Edutus Főiskola által szeptember 30-án az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmét előzetesen nem engedélyezte az EMMI minisztere. Emiatt Rig szerint az OH-nak a kérelmet el kellett volna utasítania, ami nem történt meg. Továbbá szabálytalan az is, hogy Rétvári szerint a kérelmet maga az iskola nyújtotta be, holott azt a kormányrendelet szerint a közösségi felsőoktatási képzési központot létesítő szervezetnek közösen kellett volna velük megtennie.

A képviselő úgy tudja, a kérelem benyújtásakor az iskola felett álló Sümegi Közszolgáltató Kft. nem volt birtokában az intézmény helyéül szolgáló ingatlannak sem, ami szabálytalan. Sőt: állítása szerint az épületben életvitelszerűen lakik az eldobott John Henry Newman iskola főszervezője, Kertész-Bakos Ferenc és felesége.

Úgy tudjuk, Rig Lajos az új iskola bejegyzése kapcsán kezdeményezni fogja az illetékes miniszter vizsgálatát.