Meghalt Kuvait emírje

Meghalt Kuvait emírje

Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh 86 esztendős volt, a trónörökös pedig 83 éves.

Nyolcvanhat éves korában elhunyt a kuvaiti emír, Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh szombaton - jelentette be az emír hivatala a gyászhírt. Az állami televízió korábban megszakította műsorát, és a Korán verseit közvetítette.

Novemberben az emírt "sürgős egészségügyi probléma miatt" kórházba szállították a KUNA helyi hivatalos hírügynökség szerint, amely nem közölt részleteket betegségéről. Később stabilnak nyilvánították az állapotát. Tekintettel korára, egészségi állapota gyakran okozott gondot hivatali ideje alatt.

Tizenhét éve, 2006-ban nevezte ki trónörökösnek féltestvére, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh, majd annak 2020 szeptemberében, 91 éves korában bekövetkezett halála után került az emírség élére.

A jelenlegi trónörökös, Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh, az emír féltestvére 83 éves, és most az a kérdés, hogy a hercegi család választ-e fiatalabb vezetőt helyette.

Frissítés: megvan, ki lesz az új emír

A kuvaiti kormány szombaton bejelentette, hogy a mostani trónörököst jelölte új emírnek. Az ország új vezetője így Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh 83 éves féltestvére, Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh lesz.

(Címlapkép: A kuvaiti trónörökösnek kijelölt Misál el-Ahmad al-Dzsábir al-Szabáh parlamenti eskütételén Kuvaitvárosban 2020. október 8-án. MTI/EPA/Nufal Ibrahim)