Meghalt Turi-Kovács Béla, a legidősebb országgyűlési képviselő

Meghalt Turi-Kovács Béla, a legidősebb országgyűlési képviselő

A kormánypárti politikus 87 esztendősen hunyt el.

87 éves korában otthonában, szerettei körében november 3-án elhunyt Turi-Kovács Béla – tudatta szombaton Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Mint fogalmazott:

Magyarországot és a nemzetet 1998-tól a parlamentben szolgálta, amelynek 2014 óta korelnöke is volt.

„1956-ban részt vett a forradalomban, később ügyvédként dolgozott. Egész életében szívén viselte a kisgazda és a polgári mozgalmakat, politikai közösségeinek mindvégig meghatározó alakja volt. Tudása és élettapasztalata pótolhatatlan veszteség képviselőcsoportunk számára” – búcsúzott képviselőtársától Kocsis.

Barát volt és harcostárs. Isten nyugosztalja Turi-Kovács Bélát!

írta közösségi oldala falára Orbán Viktor. A miniszterelnök – a fideszes frakcióvezetőhöz hasonlóan – „Béla bátyámnak” nevezte a néhai képviselőt.

Turi-Kovács Béla 1956-ban lépett be a Független Kisgazdapártba (FKgP), 1988 és 1990 között az MDF tagja lett, majd 1994 után újra az FKgP tagjává vált. 1998-ban a kisgazdák Pest megyei listáján bejutott az Országgyűlésbe, 2000-ig látta el a környezetvédelmi bizottság alelnöke és általános frakcióvezető-helyettes posztokat. Ugyanezen évben nevezték ki környezetvédelmi miniszternek. 2001-ben az FKgP második pártszakadása közben kizárták a pártból. Ezt követően másokkal együtt megalapította a Kisgazda Polgári Egyesületet, amelynek elnöke lett. 2002-ben országos listáról újra bekerült a parlamentbe, miután választási megállapodást kötött a Fidesszel.

2006-ban Turi-Kovács újra a Fidesz országos listájáról szerzett országgyűlési mandátumot. 2010-ben ismét a Fidesz Pest megyei területi listájáról került be a parlamenti patkóba. A 2014-es, a 2018-as és a 2022. évi országgyűlési választásokon szintén fideszes színekben, országos listáról jutott be az Országgyűlésbe.

(Címlapkép: Turi-Kovács Béla - Facebook)