Megkaphatja a teljhatalmat Erdogan

A módosítással a miniszterelnök összes hatásköre a mindenkori köztársasági elnökre száll át - akinek a jövőben államfő lesz a megnevezése -, jóváhagyta azt, hogy az államfő jelölhesse ki és menthesse fel a minisztereket, hogy törvényerejű rendeleteket hozhasson, hogy visszaküldhesse a megszavazott törvényeket a parlamentnek átdolgozásra, hogy az alkotmánybíróságot a törvények felülvizsgálatára utasíthassa - miközben ő nevezhessen ki 12-t a 15 alkotmánybíróból.

A vasárnap elfogadott utolsó, 18. pont szerint az államfő megtarthatja párttagságát annak ellenére, hogy eddig köteles volt politikailag semleges maradni.

Nem lefutott meccs

Bár a török parlament az összes pontot elfogadta, a szabályok szerint szükség van még egy második, végső szavazásra, hogy az megerősítse az eddigi döntéseket. Ez a voksolás várhatóan szerdán lesz.

Ha az 550 képviselő közül legalább 330 igennel szavaz, akkor a változtatásokról népszavazást tartanak.

Ha valamelyik pont nem kapja meg a 330 voksot, akkor az kimarad a reformcsomagból, hiába szavazta meg a parlament első nekifutásra.

Erdoganból lassan tényleg szultán lesz

A javaslat már elfogadott 9 pontja között több jelentős változtatás szerepel, melyek közül egy európai demokráciában akár a legenyhébb is bőven kicsapná a biztosítékot.A miniszterelnök összes hatáskörét a mindenkori köztársasági elnökre ruházzák át, akinek a jövőben államfő lesz a megnevezése.