Megkegyelmezne a halálraítélt drogcsempészeknek az ENSZ

Az ENSZ szerint nincs bizonyíték arra, hogy a halálbüntetés meggátolná a kábítószerhez köthető bűncselekményeket.

Felszólította Indonéziát az ENSZ emberi jogi főbiztossága pénteken, hogy hagyjon fel a külföldi kábítószercsempészek kivégzésének gyakorlatával, mert ez szerinte nem fékezi meg kábítószer-kereskedelmet.

"Nincs bizonyíték arra, hogy a halálbüntetés meggátolná a kábítószerhez köthető bűncselekményeket"

- írta közleményében a genfi székhelyű hivatal. Indonéziában jelenleg tíz halálra ítélt drogcsempész várja büntetésének végrehajtását, köztük ausztrál, nigériai, Fülöp-szigeteki, brazil, francia és ghánai állampolgár is van. Több elítélt hazája kérte a kivégzés elhalasztását, de azt Joko Widodo indonéz államfő elutasította. Az elnök korábban így tett az elítéltek kegyelmi kérvényeivel is. 

"Határozottan ki kell jelenteni, hogy nem lehet semmilyen közbenjárás a halálbüntetés kapcsán, mert szuverén jogunk a törvény alkalmazása"

mondta Widolo. 

Az indonéz hatóságok szerdán elkezdték a halálra ítélt kilenc külföldi és egy hazai drogkereskedő kivégzésének előkészítését: közülük a két ausztrált, egy nigériait és egy Fülöp-szigetekit arra a szigetre szállítottak, amelynek szigorúan őrzött börtönében sortűzzel végeznek velük - jelentette be az ország főügyésze. Tony Abbott ausztrál miniszterelnök arra kérte Indonéziát, hogy hálából a 2004-es pusztító szökőár után nyújtott nagylelkű segítségért, ne végezze ki őket. Abbot szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta:

"Most ausztrálok millióinak görcsbe rándul a gyomra amiatt, hogy két honfitársunkat ki fogják végezni. Újra elmondom, hogy ez ellentétben áll Indonézia nemzeti érdekeivel és értékeivel". 
Hozzátette: megérti, hogy most sok ausztrál állampolgár azzal fenyegetőzik: soha többet nem utazik a szomszédos Indonéziába. Mindazonáltal a kétoldalú kapcsolatoknak túl kell élniük az ügyet, akármi történjen a két halálra ítélt ausztrállal - mondta.