Megkezdték a szlovák elnökválasztás második fordulóját

Megkezdték a szlovák elnökválasztás második fordulóját

A szomszédban zajló voksolás egy kormánypárti és egy ellenzéki támogatású független jelöltre szűkült, és vasárnap késő este lehet majd a szavazásnak végeredménye. Országos tévés vitára is sor került.

Szlovákiában csaknem hatezer választóhelyiség nyílt meg országszerte szombaton reggel hét órakor, s ezzel megkezdődött az ország történetében a hatodik közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója - számol be az MTI.

A választóhelyiségek a tervek szerint szombaton este tízig tartanak nyitva, továbbá

a voksoláson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, ők közvetlen módon választanak köztársasági elnököt ötéves időszakra.

Ahogy arról lapunk is hírt adott, a két héttel ezelőtti, 51,9 százalékos választói részvétel mellett tartott első fordulóból ketten jutottak tovább:

a jelenlegi pozsonyi kormány ellenzéke által támogatott Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter, aki két hete a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte az első fordulót és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke, aki az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 37,02 százalékát szerezte meg.

Ugyanakkor még szerdán

a két esélyes jelölt között országosan közvetített tévévitára is sor került.

Az államfőválasztás első körében a továbbjutó két jelölt mellett még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot, többségük a második fordulóban Peter Pellegrini támogatására szólított fel. A szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az idei megmérettetésen nem induló, jelenlegi államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le. Az államfőválasztáson a szlovákiai álladó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyazonossági igazolványuk bemutatása alapján szavazhatnak, a külföldön élők pedig útlevelük, illetve a külföldi lakhelyüket igazoló okmány bemutatásával. A parlamenti választásoktól eltérően, az államfőválasztáson nem lehet levélben szavazni, csak az ország területén lévő választóhelyiségekben.

A csütörtökön életbe lépett - és a szavazás este tíz órára várható befejezése idejéig tartó - kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket, valamint exit poll felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

Címlapkép: Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke, a hárompárti kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje (j) és Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter (b) a televíziós vitája előtt Pozsonyban 2024. április 3-án. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)