Megtorpedóznák az Iránnal kötött atommegállapodást a héják

Még meg sem született, máris megtorpedóznák az Iránnal kötött nukleáris egyezményt a republikánusok.

Az Iránnal kötendő esetleges nukleáris megállapodást "nehéz lesz eladni" a kongresszusnak, és a törvényhozás a Kuba elleni szankciók feloldását és a kommunista államba akkreditált amerikai nagykövet kinevezését is ellenzi - közölte Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus többségének vezetője vasárnap.
 
McConnell a Fox News jobboldali hírtelevízió egyik műsorában abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy az atommegállapodás megkötése esetén Irán továbbra is csupán egy lépésre lenne nukleáris fegyverek előállításától, ezért az egyezség helyességéről nagyon nehéz lesz meggyőzni a republikánus többségű törvényhozást. Közölte: reméli, hogy demokrata párti kollégái is hasonló aggodalommal tekintenek az egyezségre, bár elismerte, hogy a megállapodás kongresszusi felülvizsgálatáról szóló törvény alapján a kormány jó eséllyel mégis keresztülviheti az akaratát.
 
A megállapodás kongresszusi jóváhagyásáról rendelkező, áprilisban elfogadott jogszabály szerint a törvényhozásnak 60 napja lesz felülvizsgálni az egyezséget, majd döntenie kell arról. Ugyanakkor a törvényben az áll, hogy ha a kongresszus elutasítja a megállapodást, Obama megvétózhatja ezt a döntést. Az elnöki vétó helybenhagyásához a 100 tagú szenátus 34 tagjának szavazata kell, tehát a kormány végső soron - jegyzik meg amerikai elemzők - mindössze 34 szenátor támogatásával el tudja fogadtatni az esetleges atommegállapodást. Ez még abban az esetben is sikerülhet, ha akár tíz demokrata párti szenátor az egyezség ellen szavaz.
 
McConnell mellett vasárnap több más vezető republikánus politikus is bírálta a még meg sem született megállapodást, köztük Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője, illetve Lindsay Graham szenátor, az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns.
 
McConnell vasárnapi nyilatkozatában az Obama-kormány másik fő külpolitikai lépésével, a Kubával való viszony normalizálásával kapcsolatban is a kongresszusi vétó lehetőségét emlegette. 
 
Leszögezte, hogy a kormánynak "nagyon nehéz dolga lesz", ha megpróbálja elérni a Kuba ellen a kongresszus által kivetett gazdasági szankciók eltörlését. Ez egy olyan intézkedés, amellyel szemben számottevő ellenkezés van a kongresszusban - fogalmazott McConnell. A szenátusi többség vezetője azt is megerősítette: nem tartja valószínűnek, hogy a felsőház jóváhagyja majd Obama havannai nagykövetjelöltjét.