Mellár Tamás: jövő hét elején már lesznek konkrétumok az ellenzéki jelölttel kapcsolatban

A politikus optimista.

Egyáltalán nem meglepő, de nem múlt el következmények nélkül, hogy Pécsett a rabszolgatörvény elleni tiltakozást a Momentum-DK-MSZP végül kampányrendezvénnyé változtatta, és bemutatta a három párt közös polgármester-jelöltjét, Péterffy Attilát, a Pécsi Hőerőmű korábbi vezérét. A két baloldali párt a Momentummal kiegészülve ezzel kész helyzet elé állította a baranyai megyeszékhely ellenzéki pártjait, civil szervezeteit. Jellemző, Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke is úgy nyilatkozott lapunknak,

azzal hogy a munkavállalók érdekében szervezett megmozdulást pártpolitikai célokra használták fel, az említett pártok megszegték a megállapodást.

A január 4-ei akció kellemetlen helyzetbe hozta Mellár Tamást is. Az országgyűlési választáson Pécsett parlamenti mandátumot szerző politikus a Mindenki Pécsért Mozgalom keretein belül próbálja elérni, hogy az őszi polgármester-választáson a Fidesz jelöltjével szemben egyetlen ellenzéki kihívó álljon - ami mondjuk egyelőre távoli célnak tűnik: Péterffyn kívül ugyanis már bejelentkezett Kővári János (független, Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje), valamint Pap András (független) volt MDF-es országgyűlési képviselő is.

Mellár Tamás egyébként már a tüntetést követő napon arról beszélt, hogy meglepte őt Péterffy Attila "hirtelen felbukkanása", majd január 13-án (vasárnap) Márky-Zay Péterrel közösen (a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében) szögezte le, hogy a baloldali pártok az egyeztetés eredményét meg sem várva jelentették be saját jelöltjüket Pécsett, ezzel jogos kritikát váltva ki a jobboldali és civil ellenzék körében.

"Hangsúlyozottan nem Péterffy Attila személyével, hanem az egyeztetés hiányával vannak fenntartásaink - kérjük a pártonkívüli civilek és a Jobbik helyi képviseletével 2019. január 14-re tervezett egyeztetés eredményét megvárni, ahogy eddig minden más településen is megtették ezt az ellenzéki pártok"

- közölte a két politikus. Hangsúlyozták,

"aki széleskörű egyeztetés nélkül indít saját jelölteket, maga is a korrupció és megfélemlítés fenntartását szolgálja".

De vajon mi történt január 14-én?

Hétfőn még egy csomó kérdést a levegőben hagytunk, a következő napokban kerül sor ezek megválaszolására - közölte érdeklődésünkre Mellár Tamás. Mivel a megállapodás értelmében részletekkel nem szolgálhatott, annyi konkrétumot osztott meg, hogy

a jövő hét elejére bizonyosan ki fog derülni, hogyan, milyen irányban fog tovább menni ez az egész együttműködés, akkor már mindenki nyilatkozhat és nyilatkozni is fog az egyeztetés eredményéről.

Elárulta azt is, hogy az ellenzéki pártok, szervezetek partnerek voltak, nagy számban képviselték magukat, úgy véli, érdekes és hasznos vita zajlott le a felek között a hét elején.

"Ez körülbelül olyan, mint a langyos víz felfedezése"

- szerinte továbbra is egyértelmű, csak úgy van esély a fideszes jelölttel szemben, ha a másik oldalon is egyetlen jelölt indul a polgármesteri székért. Mellár Tamás egyébként optimista a pécsi folyamatokkal kapcsolatban (is).

A krónikához tartozik, egyelőre még nem nevezte meg jelöltjét a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd sem. Ugyanakkor a kész helyzet elé állított LMP és Jobbik is úgy nyilatkozott, hogy mindkét párt látókörében vannak olyanok, akiket alkalmasnak tartanának arra, hogy hitelesen szólítsák meg az ellenzéki és a kormánypártokban csalódott szavazókat is.

"Mi nem nevek mellé állunk oda, hanem programok, elképzelések mellé. Tehát akinek az egyéni érdekek fölé áll a közösség érdeke, aki egy átlátható, nyílt politizálás mellett van, és aki a Pécs gazdasági problémájára valami megnyugtató választ tud adni, na ezek a jelöltek jöhetnek számításba a Jobbik szempontjából"

- nyilatkozta egyébként kedden ezzel kapcsolatban Gyimesi Gábor a Jobbik önkormányzati képviselője a HírTv-nek.