Mélyvíz - elnököt választ az Úszószövetség

Kormányzati nyomulás lvl 100000.

Hosszú Katinka éppen egy esztendővel ezelőtt, 2016 január 6-án tépte össze egy sajtótájékoztatón az Úszószövetség által ajánlott, a vizes vb promóciójában való részvételéről szóló szerződést. A világklasszis úszónő ezt követően számos alkalommal élesen bírálta a szövetség vezetését. Jó ideig úgy tűnt, a kormány határozottan kiáll a szervezet élén két évtizede álló Gyárfás Tamás mellett, ám az év végére látványosan megváltozott a hatalom véleménye. A fordulat a nyilvánosság számára akkor vált világossá,amikor november közepén Czene Attila egykori sportállamtitkár a fideszes média egyik zászlóshajójában, a Lokálban jelentette ki, hogy az elnök szerinte "egészségtelenül hosszú ideje" vezeti a szövetséget. Nem sokkal később Hosszú Katinka hét pontban foglalta össze, min kellene feltétlenül változtatni, s a nyilatkozatot sikeres úszók sora írta alá. Gyárfás végül december 14-én érezte úgy, hogy végképp elfogyott körülötte a levegő, és lemondott. Az új elnök megválasztására holnap kerül sor.

Illetve csak kerülhet. A tisztújítás ugyanis vasárnap

csak akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt 50%+1 voksot kap.

Ha ezt egyik aspiráns sem éri el, akkor új szavazást kell tartani, amelyen a legkevesebb szavazatot kapott jelölt már nem indulhat. Ha így sem sikerül valakinek a küldöttek legalább felének bizalmát elnyernie, akkor új választást kell kiírni. Gyárfás világossá tette, hogy nem kíván indulni, így a szövetség vezetésére most három ember pályázik.

  • Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszóműhely vezetője, az elmúlt egy évben elég keményen támadta Gyárfást, aki rágalmazásért fel is jelentette. Hornyák 2015-ben egyszer már indult az elnöki székért, ám akkor csupán egyetlen szavazatot sikerült begyűjtenie. A meglehetősen konfrontatív jellemű szakembert a szövetségben most sem tartják esélyesnek, ő maga is azt nyilatkozta: nem számít rá, hogy megválasztják, de, ha jelölték, akkor elindul.
  • Tóth István, a Szentendrei úszószövetség elnöke nem számít igazán ismert arcnak az országos úszóéletben, így komoly meglepetés lenne, ha számottevő támogatottságot tudna majd felmutatni.
  • Bienerth Gusztáv, egyértelműen a legesélyesebb aspiráns. Nem feltétlenül a szövetségben élvezett osztatlan népszerűsége okán, sokkal inkább a kormány leplezetlen támogatása miatt. Bár ő maga több interjúban is tagadta, hogy a hatalom embere volna, ám turisztikai kormánybiztosként, és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatért felelős bizottság alelnökeként elég világosnak látszik, hogy a Fidesz mögé sorakozik fel. Aki esetleg kételkedett volna ebben, azt Kósa Lajos pénteki nyilatkozata végleg meggyőzhette. A Fidesz-közeli tulajdonban álló Nemzeti Sport valamiért úgy érezte, feltétlenül ki kell kérnie a kormánypárti frakcióvezető véleményét, aki úgy fogalmazott: Bienerth Gusztáv "messze kimagaslik" a jelöltek közül.

 

Tényleg ezt akarták Katinkáék? Őt ültetné a kormányzat Gyárfás helyére

A Fradi és a kormányzat is támogatja, hogy Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos legyen Gyárfás Tamás utódja a Magyar Úszó Szövetség élén. Úgy tűnik, mintha a Fidesz a saját emberét tolná az elnöki székbe, a helyzet azonban ennél is összetettebb.

 

Szombaton Bienerth a felújítás alatt álló Császár-Komjádi Uszodában közösen tartott sajtótájékoztatót Fürjes Balázzsal, a budapesti olimpiai pályázat vezetőjével, és Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel. A nap betetőzéseként pedig fogadta Orbán Viktor is, aki

érthetetlen módon lényegében már a szövetség új elnökeként tárgyalt vele - két nappal választás előtt.

A sportág működésére rálátó forrásaink azonban így sincsenek meggyőződve arról, hogy a Fidesz által gőzerővel tolt jelöltnek sikerül vasárnap megszereznie az 50%+1 szavazatot. A lemondott Gyárfás Tamás ugyan a szövetségben már nem kíván vezető pozíciót betölteni, ám továbbra is a szervezet egyik legbefolyásosabb alakja, és nem mellesleg a nemzetközi szövetség alelnöke. Ő pedig

határozottan nincs jóban Bienerthtel.

A hvg.hu-nak adott interjújában  élesen bírálta a kormánypárti jelöltet, felróva neki, hogy nem hajlandó tárgyalni vele, és sokat mondóan hozzátéve, hogy Tóth, de még Hornyák is leült vele egyeztetni a választás előtt.

Bienerth pozícióját az is gyengítheti, hogy, bár állítása szerint a sportdiplomáciában komoly múlt áll mögötte,

az úszósporthoz eddig nem sok köze volt.

A DigiSportnak adott interjúban feltűnően igyekezett is kerülni az Úszószövetség jövőjével kapcsolatos kérdéseket, és gyakorlatilag csak a vizes világbajnokságról volt hajlandó beszélni. Úgy tudni,

a Fideszben sincs tökéletes konszenzus a személye körül.

Érdekes, hogy a miniszterelnök ugyanazon a napon, amikor fogadta Bienerthet, találkozott Gyárfással is, és munkásságát méltató közleményt adott ki. Bienerth szerette volna elérni, hogy Gyárfás távozzon a vizes vb szervezőbizottságából is - ám a lemondott szövetségi elnököt Seszták Miklós személyesen biztosította töretlen bizalmáról.

A tisztújítás nagy esélyese tehát egyértelműen Bienerth Gusztáv. Orbánék az elmúlt évek legfontosabb presztízskérdésének tekintik az idei világverseny eredményes megrendezését, így minél szélesebb támogatottságú embert akarnak látni az Úszószövetség élén, aki legalább a következő fél esztendőben betonbiztosan ül majd a székében. Ám, éppen ezért, ha Bienerthnek ilyen erős kormányzati hátszéllel sem sikerül megválasztatnia magát, az sokat ronthat a renoméján, és akár új helyzetet is teremthet a szövetségben.