Még a menekültek kapcsán is átveri az önkormányzatokat a kormány: kamu 100 milliót kapnak támogatásra

Még a menekültek kapcsán is átveri az önkormányzatokat a kormány: kamu 100 milliót kapnak támogatásra

A Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, melynek célja elméletileg az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktussal összefüggésben felmerült önkormányzati kiadások ellentételezéséhez kapcsolódó támogatás biztosítása. Csakhogy a napi.hu kiszúrta, hogy az Orbán-kormány ezt úgy oldotta meg, hogy a központi költségvetés "Helyi önkormányzatok támogatásai" fejezeten belül hajtott végre átcsoportosítást. 

Tehát "A helyi önkormányzatok általános feladatainak működési célú támogatásából" elvett 100 millió forintot és azt áttette "Az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktussal összefüggésben felmerült önkormányzati kiadások ellentételezése" cím alá.

Fejenként 60 ezres támogatás jár az ukrán menekülteknek munkát adó cégeknek

Orbán Viktor rendeletet adott ki az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról. A miniszterelnök arról döntött, hogy a kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022.

Korábban az Alfahír is beszámolt arról, hogy a menekült válságban leginkább érintett Szabolcs megyei települések polgármestereinek fogalmuk sincs, hogy az állam hogyan kompenzálja őket, amiért átveszik tőlük a menekültek ellátásának feladatát.